Sałatka z pieczonymi pomidorami, fasolką oraz roszponką

Pieczone, słodkie i aromatyczne pomidorki ze świeżą sałatą oraz kwaśnymi i ostrymi akcentami. Bohaterem są tutaj pieczone pomidory i one nadają smak całości. Same w sobie już są przepyszne, świetnie będą smakować na grzance. Dzięki pieczeniu i minimalnym dodatku cukru, oliwy i czosnku stają się esencjonalne, mięsiste i niezwykle aromatyczne. Taka sałatka to esencja odchodzącego już lata, z jego kolorami, świeżością i smakiem. 

sałatka z pieczonymi pomidorami

SAŁATKA Z PIECZONYMI POMIDORAMI, FASOLKĄ I ROSZPONKĄ :

  • 1 kg pomidorów drobnoowocowych,koktajlowych (u mnie pomidorki papryczkowe)
  • 200 gramów fasolki szparagowej
  • 3 garście roszponki
  • 5 ząbków czosnku
  • 6-8 jabłuszek kaparowych, mogą być również kapary lub zielone oliwki
  • papryczki chilli
  • świeże zioła: bazylia, oregano, ja dodałam również cząber
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • oliwa  z oliwek
  • szczypta cukru
  • sól/pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pomidorki myję, przepoławiam na pół. Kładę na blaszce, skrapiam oliwą z oliwek. Dodaję szczyptę cukru i soli.Ja dorzucam także kilka gałązek bazylii i oregano.
  2. Czosnek kroję na cieniutkie plasterki i także dodaję do pomidorków. Kilka ząbków czosnku wrzucam w całości.
  3. Pomidorki piekę w 120 stopni C przez około 1, 5 godziny.
  4. Fasolkę gotuję.
  5. Oliwę łączę z octem balsamicznym.
  6. Na talerzu rozkładam roszponkę. Skrapiam oliwą z octem balsamicznym.
  7. Następnie kładę fasolkę, pocięte kapary, papryczkę.
  8. Dodaję świeże zioła i jeszcze raz wszystko skrapiam oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
  9. Podaję ze świeżym pieczywem.

*Przygotowując pomidorki inspirowałam się przepisem Gordona Ramsay’a na sposób ich pieczenia.

sałatka z pieczonymi pomidorami