Sałatka z pomidorów i malin – letnia i lekka

Sałatka z pomidorów i malin jest idealna na letnią przekąskę lub lekką kolacją. Połączenie malin i pomidorów może się wydać dziwne, jednak słodycz dojrzałych warzyw idealnie uzupełniają dodane owoce. Przepis z niewielkimi modyfikacjami pochodzi z książki „Kaukasis” Olii Hercules. Autorka wskazuje, że do sałatki niezbędne są dojrzałe, słodkie i soczyste pomidory, które dadzą sporo soku i idealnie połączą się z malinami. Należy też pamiętać o dobrze ziół, intensywnych o zdecydowanym zapachu i smaku. Będzie tu pasować majeranek, mięta czy estragon. Ja do swojej interpretacji przepisu dodałam cząbru, kolendry oraz mięty, sok z cytryny oraz kilka garści rukoli, której ostry smak fajnie podkreślił słodycz dania. 

Sałatka z pomidorów i malin SAŁATKA Z POMIDORÓW I MALIN – SKŁADNIKI NA 3-4 PORCJE:

  • 4 duże, soczyste i dojrzałe pomidory (około 1 kilograma)
  • 10-15 pomidorków koktajlowych (fajnie jak będą żółte i czerwone)
  • około 30 – 40 malin
  • jedna, niewielka czerwona cebula albo szalotka (powinna mieć łagodny smak)
  • 10 czarnych oliwek/ zielonych lub jabłuszek kaparowych (opcjonalnie, mają dodać kwaśny smak)
  • kilka garści rukoli
  • 3 – 4 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek, będzie tutaj pasowały także oleje z orzechów
  • zioła: kilka gałązek kolendry, kilka listków mięty i garść koperku (ja dodałam kilka gałązek cząbru)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Sałatka z pomidorów i malin

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pomidory kroję na cząstki. Sok, który z nich pozostał na desce zlewam do miseczki – powstanie na ich bazie sos do sałatki.
  2. Na półmisku układam rukolę, na niej pomidory oraz umyte maliny.
  3. Oliwki/kapary kroję według uznania, układam na sałacie.
  4. Do miseczki z sokiem z pomidorów dodaję dwie łyżki z cytryny, olej słonecznikowy, sól i pieprz.
  5. Cebulę kroję w krążki i posypuję sałatkę.
  6. Listki ziół także lądują na wierzchu sałatki.
  7. Podaję ze świeżym i chrupiącym pieczywem.
  • do sałatki można użyć kwiatostany kolendry
  • pieczywo świetnie pasuje tutaj do maczania w sosie z sałatki, który jest przepyszny i mega prosty

Inne sałatki na blogu: 

Kuskus z fasolką szparagową

Sushi bowl – sushi bez zawijania

Kuskus z kalafiora

Sałatka z pieczonym topinamburem i szparagami