Sałatka z rukolą i pieczonym batatem

Batat, rukola, dressing – czyli błyskawiczna sałatka dla zabieganych. Coś dla tych, którzy w nowym roku postanowili się lepiej i zdrowiej odżywiać, i przy okazji nie tracić całego dnia w kuchni.

Sałatka z batatem

Składniki:

  • 1 upieczony batat
  • spora garść rukoli
  • poszatkowana sałata lodowa
  • pół świeżego ogórka
  • pomidorki koktajlowe
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Dressing

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2  łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól/pieprz

Wykonanie:

Batata dokładnie myjemy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy do miękkości około 45 minut. Na ułożoną rukolę i porwaną sałatę lodową kładziemy pokrojonego ogórka i pomidorki. Upieczonego batata kroimy w kostkę i układamy na wierzchu sałatki. Całość posypujemy orzechami oraz doprawiamy dressingiem. Dressing najprościej przygotować w małym słoiczku, którym możemy energicznie potrząsać.

Sałatka - batat, sałatka z batatem

Smacznego!