Spring rolls z truskawkami, świeżym majerankiem i sosem orzechowym

Dziś u mnie truskawki na wytrawnie, w postaci sajgonek (spring rolls). Dość znane połączenie mango z warzywami zastąpiłam naszymi, polskimi truskawkami i świeżymi ziołami. Lekka, idealna przekąska na letnie dni. Aromatyczne, pełne smaków i rozmaitości spring rolls to znakomity pomysł do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. W połączeniu z sosem orzechowo- sojowym stanowią pyszne zestawienie. Równie dobrze będzie pasował słodki sos chilli albo sos sojowy zmieszany z płatkami ostrej papryczki.

spring rolls

SPRING ROLLS – SKŁADNIKI

  • 12-14 arkuszy papieru ryżowego (zależy jakiej są wielkości, tutaj dość małe arkusze)
  • 10 lub trochę więcej słodkich truskawek
  • 1 awokado
  • 1 średni ogórek
  • 200 gramów wędzonego tofu
  • 5 papryczek chilli
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • spora garść świeżej mięty
  • spora garść świeżej kolendry
  • garść natki pietruszki
  • kilka łyżek nasion chia lub czarnego sezamu

spring rolls

SOS

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • pół łyżeczki syropu klonowego lub innego słodkiego dodatku.

spring rolls

spring rolls

PRZYGOTOWANIE:

  1. Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy i osuszamy. Tniemy na plasterki.
  2. Tofu kroimy na paski.
  3. Ogórek obieramy i pozbawiamy pestek. Kroimy w paski.
  4. Awokado kroimy w plastry.
  5. Papryczki drobno kroimy.
  6. Arkusz papieru ryżowego umieszczamy w misce z letnią wodą. Potrzebują kilkanaście sekund by namoknąć. Papier ryżowy jest bardzo delikatny, więc zbyt ciepła woda i niedelikatne traktowanie może go nieco uszkodzić.
  7. Mokry papier ryżowy najlepiej się zwija na desce. Kładziemy go płasko i na nim, nieco niżej niż środek, umieszczamy składniki. Na początek świeże zioła: listki mięty, majeranku, kolendry i trochę natki pietruszki. Później kładziemy kawałek awokado, tofu, kilka paseczków ogórka i kilka plasterków truskawki oraz papryczki chilli. Posypujemy sezamem lub nasiona chia.
  8. Zwijanie sajgonki zaczynamy od zakrycia papierem ryżowym nadzienia, następnie zawijamy dwa boki i rolujemy. Przypomina to zwijanie krokietów. Ważne by możliwie ciasno zawijać i nie kłaść za dużo składników.
  9. Przygotowujemy sos. Do masła orzechowego dodajemy sos sojowy i resztę składników. Wszystko razem łączymy.
  10. Nasze spring rolls są gotowe 😀

spring rolls

Smacznego !!!

spring rolls

Inne truskawkowe przepisy:

Knedle z truskawkami i Moby Dick

Crumble z truskawkami i rabarbarem. Deser na letnie popołudnia