Szafranowy pudding ryżowy po persku – Shole Zard

Pudding ryżowy Shole Zard – kremowy, pełen orzechów i przepięknie pachnący różami i przyprawami. Szafran nadaje mu żółtego koloru, ale także doskonale komponuje się z cynamonem i kardamonem. Sekretem tego deseru jest odpowiednie przygotowanie ryżu (koniecznie basmati), a dokładniej płukanie i gotowanie. Ryż zmienia swoją konsystencję, rozpada się i staję się kremowy. Niezbędnym dodatkiem, tak jak w wielu orientalnych deserach, jest woda różana. Iran pachnie różami! Wodę różaną spotkamy w ciastkach, lodach, napojach i wielu innych słodkościach. Na targach sprzedaje się perfumy i olejki różane, a także herbatę różaną, która relaksuje i odpręża. Warto zaopatrzyć się w jedną butelkę wody różanej i spróbować użyć jej w swojej kuchni.

Shole Zard, czyli w tłumaczeniu żółty płomień,  obfituje w irańskie przysmaki, czyli: pistacje, migdały i szafran. Deser tradycyjnie przygotowuje się na irańskie święta np. Tirgan i Novruz. W oryginalnych przepisach dodaje się do niego masło, które ja pominęłam oraz niemożliwe ilości cukru. Deser można posłodzić, czym się chce i w jakiej ilości.

pudding ryżowy

PUDDING RYŻOWY PO PERSKU – SHOLE ZARD, SKŁADNIKI:

  • 250 gramów ryżu basmati (6 razy przepłukany), około jednego kubka
  • 6 kubków wody (około jednego litra)
  • 1,5 łyżki szafranu +150 ml gorącej wody
  • 100-120 ml wody różanej
  • 50 gramów migdałów bez skórki
  • 100 ml syropu z agawy (można mniej lub zastąpić innym słodkim składnikiem)
  • pół łyżeczki kardamonu

Do dekoracji:

  • garść pistscji
  • migdały
  • cynamon

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ryż płuczemy w zimnej wodzie około 6 razy. Woda powinna pod koniec płukania powinna być przeźroczysta.
  2. Zalewam ryż wodą i zostawiam na przynajmniej 1 godzinę. Mój ryż moczył się całą noc.
  3. Szafran zalewamy wrzącą wodą i  odstawiamy.
  4. Namoczony ryż przecedzamy i zalewamy świeżą wodą.
  5. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zostawiamy ryż na niewielkim ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając (około 20 minut). Ryż powinien całkowicie wchłonąć wodę.
  6. Migdały kroimy w słupki.
  7. Do ugotowanego ryżu wlewamy przez sitko szafranową wodę. Mieszamy.
  8. Wlewamy syrop z agawy, wodę różaną. Przyprawiamy kardamonem. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy jeszcze 15 minut na małym ogniu. Nie zapominamy o mieszaniu. Pudding powinien być gęsty i kremowy.
  9. Gotowy pudding przelewamy do naczyń, zostawiamy do ostygnięcia na co najmniej na 2 godziny.
  10. Pudding ozdabiamy cynamonem i pistacjami.

pudding ryżowy

Inne irańskie przepisy na blogu:

Perska zupa ziołowa z makaronem – Ashe Reshteh

Khoresh Bademjan – irański gulasz z bakłażanami i grochem

Nadziewane bakłażany po persku – Bademjan Kabab