Szila plawi – gruzińskie risotto z grzybami

Szila plawi (shila plavi) to tradycyjne danie gruzińskie, z ryżem oraz z grzybami lub mięsem. W trakcie postu lub stypy występuje właśnie w wersji grzybowej. Podczas stypy wznoszone są liczne toasty  przez tamadę, czyli mistrza ceremonii, który w Gruzji wygłasza przemowy podczas supry (tradycyjnej uczty). „Gruziński stół żałobny w założeniu miał być skromny. Nie siadano do niego, zanim zmarły nie został pochowany. Przy stole był czas na wspomnienia, wyrażenie współczucia rodzinie zmarłego, po czym przyjęcie dobiegało końca”*. Koniec stypy zwiastuje podanie szila plawi, po zjedzeniu tej potrawy żałobnicy udają się do domów. Szila plawi przypomina trochę włoskie risotto jednak różni się przyprawami i sposobem przygotowania. Ma też bardzo mało składników i nie dodaje się do tego dania sera. Przepis znalazłam w książce „Gruziński smak” i nieco go zmieniłam.

* „Gruziński smak” Vaho Babunashwili, Radek Polak

Szila Plawi

SZILA PLAWI – SKŁADNIKI:

  • 300 gramów okrągłego ryżu
  • 1 kg pieczarek, można dodać inne grzyby np. boczniaki
  • 5 cebul
  • 150 gramów oliwek czarnych z pestkami, ja użyłam zielonych
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 5 łyżek kminu rzymskiego
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 – 1.1/2 l wrzącej wody
  • sól i świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę kroimy w piórka.
  2. Grzyby czyścimy i kroimy. Kilka mniejszych pieczarek nie kroiłam.
  3. Do dużego garnka wlewamy olej i smażymy grzyby i cebulę.
  4. Dodajemy przyprawy, także sól by grzyby puściły wodę. Chwilę podduszamy całość.
  5. Wlewamy wodę i wsypujemy ryż.
  6. Gotujemy całość, od czasu do czasu mieszając. Ryż musi zmięknąć a całość wyraźnie zgęstnięć.
  7. Pod koniec dodajemy oliwki oraz natkę pietruszki.
  8. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

* można dodać także 50-80 ml białego wina