Tarta cebulowa z curry. Musisz jej spróbować!

Tarta cebulowa i przepis na nią jest ze mną od wielu, wielu lat. Odkąd pierwszy raz jadłam ją u przyjaciółki, prosta receptura została ze mną na długo. Łatwo dostępne i tanie składniki sprawiają, że jej wykonanie jest naprawdę proste i nie wymaga biegania po sklepach. Nie ma co się dłużej zastanawiać i szybko trzeba sobie samemu taką tartę zrobić  i zajadać ją z sezonowymi warzywami. 

tarta cebulowa

TARTA CEBULOWA – SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 300 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 ml wody
  • 50 gramów oleju roślinnego
  • 80 gramów oleju kokosowego w stałej formie
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta sody

Farsz:

  • 800 gramów cebuli
  • 400 ml mleka (dowolne, u mnie sojowe)
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki curry
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki do posypania.

tarta cebulowa

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do mąki dodajemy olej roślinny i olej kokosowy, sodę oraz sól. Dokładnie zagniatamy ciasto w kulkę i wkładamy ją do lodówki na pół godziny.
  2. Po odstaniu w lodówce wałkujemy ciasto i wykładamy na formę do pieczenia (formę można lekko natłuścić). Jeżeli jest zbyt kruche, rozprowadzamy ciasto dłońmi – wylepiamy formę.
  3. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w 180°C około 15 minut.
  4. Cebulę kroimy na grubsze półplasterki.
  5. Dusimy ją na oleju, uważając żeby się zbytnio nie zarumieniła. Powinna być szklista.
  6. Dodajemy dwie łyżki mąki. Szybko mieszamy.
  7. Ostrożnie i powoli dolewamy mleko do cebuli.
  8. Dokładnie mieszamy.
  9. Dodajemy przyprawy (curry, sól, pieprz).
  10. Ponownie mieszamy.
  11. Całość powinna zgęstnięć w cebulowo sos.
  12. Farsz wykładamy na wypieczony spód. Pieczemy 20 minut w 200°C.
  13. Podajemy z natką pietruszki.

tarta cebulowa

tarta cebulowa

Raz, dwa, trzy tarta jest zrobiona:

Kilka uwag:

  • Tarta najlepiej się kroi, gdy trochę odstoi.
  • Można ją z powodzeniem odgrzewać.
  • Podajemy z surówkami 🙂

Smacznego!