Tunezyjska sałatka z pieczonych warzyw- Mechouia

Egzotyczne smaki na wyciągnięcie ręki, a raczej w zasięgu polskich warzywniaków. Składniki do tej sałatki znajdziemy na targach i straganach, są sezonowe i powszechnie znane. Różni się nieco sposób ich przygotowania i przyprawiania. Warzywa możemy grillować lub piec. „Mechouia salat” oznacza po prostu grillowaną sałatkę i jest bardzo popularną, tunezyjską przekąską. Podawana jest z mięsem lub jajkami ugotowanymi na twardo. Warzywa często są przecierane na puree, czasem pozostawia się większe części. Dodam jeszcze, że tradycyjnie jest przygotowywana z podłużnych, zielonych i ostrych papryk.

Tunezyjska sałatka

TUNEZYJSKA SAŁATKA MECHOUIA

  • 4 papryki zielone
  • 3 pomidory
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cukinia (może być bakłażan)
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżka ziaren kolendry
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka harissy (ostrej pasty z papryczek chilli)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Papryki, cebulę i cukinię opiekam na palnikach. Można je również grillować i pominąć następny krok.
  2. Gdy na powierzchni warzyw pojawią się czarne pęcherzyki wkładam je do piekarnika (180 stopni C), dorzucam pomidory i czosnek w łupinkach.
  3. Piekę warzywa do miękkości.
  4. Po upieczeniu papryk wkładam je do woreczka foliowego na kilkanaście minut. Następnie obieram je ze skórki.
  5. Upieczone pomidory także pozbawiam skórki.
  6. Wszystkie warzywa szatkuję. W oryginalanch przepisach często robi się puree.
  7. Upieczony czosnek wyjmuję z łupinek i rozdrabniam w moździerzu razem z kminem rzymskim, solą i kolendrą. Dodaję do warzyw.
  8. Dodaję harissę oraz sok z cytryny i oliwę z oliwek.
  9. Podaję z pieczywem.

Tunezyjska sałatka