Twarożek z nerkowców z figami na pyszne śniadanie

Twarożek z nerkowców jest przepyszny! Ma puszystą, kremową konsystencję i idealnie pasuje do owoców. Dzięki naturalnej słodyczy orzechów nerkowca świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami. Jestem przekonana, że w wersji wytrawnej też świetnie się sprawdzi. Twarożek z nerkowców robi się właściwe sam, a i składników ma zaledwie trzy. Nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić was na pyszne śniadanie i zachęcić do skorzystania z przepisu 🙂

Twarożek z nerkowcówTWAROŻEK Z NERKOWCÓW Z FIGAMI- SKŁADNIKI:

  • 200 gramów orzechów nerkowca
  • 50 ml mleka roślinnego (np. kokosowe) lub wody
  • malutka szczypta soli
  • kilka świeżych fig i innych ulubionych owoców
  • kilka kropel syropu klonowego (opcjonalnie)
  • ulubione pieczywo

Twarożek z nerkowców

PRZYGOTOWANIE:

  1. Orzechy nerkowca zalać dwiema szklankami ciepłej wody i odstawić na kilka godzin albo na całą noc.
  2. Po upływie czasu, wodę odlać i dodać mleko kokosowe i szczyptę soli.
  3. Zmiksować na pastę. Moja nie była całkowicie gładka,ale bardzo pasowała mi taka konsytencja
  4. Smarować pieczywo, dekorować świeżymi figami i owocami.
  5. Zjadać na śniadanie.

Inne propozycje na śniadanie: 

Pasta z bobu ze słonecznikiem na pyszne, letnie śniadanie

Pieczona owsianka z porzeczkami i borówkami

Czekoladowo czereśniowe smoothie

Chałwowa komosa ryżowa z truskawkami na słodkie śniadanie

Migdałowa polenta z borówkami

Kanapki z pieczonymi pomidorkami z szarmulą

Prosta pasta z awokado i ciecierzycą