Warzywne muffiny z cukinii i mąki owsianej

Warzywne muffiny to lekka jak piórko, pełna witamin przekąska. Można je zabrać ze sobą do pracy, czy szkoły, jeść na śniadanie, lunch lub kolacje. Są bardzo uniwersalne i przygotowuje się je ekspresowo. Dodatkowo nie mają w sobie niezdrowych tłuszczy i białej mąki. Starta cukinia i mąka owsiana sprawiają, że są wilgotne, mięciutkie i naprawdę lekkie. 

WARZYWNE MUFFINY Z CUKINII I MĄKI OWSIANEJ – SKŁADNIKI NA 12 SZTUK

  • 500 gramów cukinii
  • 1 mała cebula
  • 100 gramów fasolki szparagowej zielonej
  • 1 kolba kukurydzy
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 mała papryczka chilli
  • 150 gramów mąki owsianej
  • 200 ml mleka roślinnego, u mnie ryżowe
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego lub 1 starty ząbek czosnku
  • sól  i pieprz

Warzywne muffiny z cukinii_

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cukinię ścieram na tarce (duże oczka), solę i zostawiam na około 10 minut aż puści sok, który później odsączam.
  2. Na małych oczkach tarki ścieram cebulę.
  3. Fasolkę szparagową tnę na mniejsze kawałki.
  4. Z kolby kukurydzy ścinam ziarna.
  5. Fasolę i kukurydzę dodaję do cukinii i cebuli. Mieszam dokładnie.
  6. Dodaję oliwę, mąkę owsianą, proszek do pieczenia i mleko. Wszystko mieszam.
  7. Dodaję przyprawy. Mieszam.
  8. Warzywną masę przekładam do natłuszczonych oliwą foremek. Można użyć papilotek.
  9. Piekę około 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyka.
  10. Zostawiam do ostygnięcia.
  • muffiny od razu po upieczeniu mogą być bardzo miękkie, warto je zostawić na około 15 minut aż nieco ostygną i wówczas z łatwością wyjdą z foremek. Przy użyciu papilotek nie powinno być tego problemu 🙂

Słodkie muffiny:

Muffiny z jeżynami na słodki początek dnia