Chrupiące boczniaki z chrzanowym puree. Zapraszam na polski obiad w wegańskiej wersji. Są ziemniaki, jest coś chrupiącego, ale podane w dużo lżejszej wersji niż tradycyjne obiady. Dziś mam dla was przepis na danie, które przeniesie was w podróż po polskiej kuchni. Tradycyjne smaki podane w całkiem nowoczesnej formie.
(więcej…)404
Page not found.
Polski obiadek. Chrupiące boczniaki z chrzanowym puree
Burgery z brokułu i ciecierzycy
Przychodzę dziś z przepisem na zielone burgery z brokuła i ciecierzycy. Bardzo proste i naprawdę pyszne! Z chrupiącą bułą i ulubionymi dodatkami są świetnym pomysłem na zdrowy fast food.
(więcej…)Sałatka z jarmużem, dynią i ciecierzycą
Sałatka z jarmużem, dynią i pomarańczami i całą masą pyszności, które razem harmonijnie wygrywają zimową melodię. z podanych składników wychodzi wielka micha zdrowia, która doda uśmiechu i siły na długi czas. Taka prosta, a tak smacznie komponuje się z innymi potrawami. Sama też jest pyszna i dość pożywna przez dodatek pieczonej dyni i ciecierzycy.
(więcej…)Nasza książka „Smakowitości. Domowa sezonowa kuchnia wegańska”
Kochani, w grudniu ukazała się nasza, moja i Idy Kulawik, książka kucharska „Smakowitości. Domowa sezonowa kuchnia wegańska”. Efekt naszej prawie trzyletniej współpracy to 100 pysznych, wegańskich przepisów na sezonowe dania i słodkości oraz moje fotografie. Ida ułożyła i opracowała przepisy według pór roku, ja natomiast z wielką przyjemnością je fotografowałam.
(więcej…)Banh Mi
Banh mi – wietnamska kanapka, połączenie francuskiej bagietki i azjatyckiego wnętrza. Do środka chrupiącej bagietki wkłada się mięso lub tofu i wypełnia się piklowanymi warzywami. Dodaje się świeżego ogórka, sporo świeżej kolendry i pyszny sos majonezowy. Kanapka Banh Mi z tofu to połączenie chrupiącej bagietki, aksamitnego tofu i świeżych warzyw: ogórków i marchewki. Dość wyraźne w smaku tofu zbalansowane kremowym majonezem i chrupiącymi warzywami.
(więcej…)Zupa potrójnie pomarańczowa
Dynie wciąż obecne na targach i rynkach, dlatego wciąż możemy korzystać z tych wspaniałych warzyw. Zupa z dyni to taki klasyk, u mnie w bardziej rozgrzewającej formie z przyjemną pomarańczową nutką smakową. Tej energetyzujący kolor pobudza a zupa apetycznie syci.
(więcej…)Sałatka Zielonej Bogini
Wiralowa sałatka Zielonej bogini wraca do mnie zawsze, gdy chcę w zimne dni zjeść coś zdrowego i pełnego witamin. Taka ogromna miska sałatki z kapusty zajadana z czymś chrupkim zaspokoi tęsknotę za zielonymi, letnimi kompozycjami z warzyw.
(więcej…)Kardamonowe ciasto z gruszkami
Kardamon i gruszki to udany duet. Przychodzę z prostym przepisem na ciasto z gruszkami, które idealnie wpisze się w jesienną aurę. Kardamon warto mieć taki w strączkach i zmielić w moździerzu. To on doda całości przyjemnej ostrości i podkreśli słodycz gruszek. To taka przyprawa, która wita jesień w najlepszym stylu.
(więcej…)Wareniki – ukraińskie pierogi
Wareniki to ukraiński odpowiednik naszych polskich pierogów. Podobnie jak u nas, są na słodko i na wytrwanie. Będąc we Lwowie spotkałam się z pierogami z ziemniakami. I takim przepisem, inspirowanym tymi pierogami dzisiaj się z Wami podzielę.
(więcej…)Chłodnik z ogórków i awokado
Upały we wrześniu nie odpuszczają, więc ratuję się aksamitnym chłodnikiem z ogórków i awokado. Ekspresowy, odświeżający, po prostu pyszny.
(więcej…)