Zakwas na barszcz wigilijny

Zakwas na barszcz wigilijny to absolutna podstawa tradycyjnego barszczu. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a dzięki niemu zyskujemy zdrowy i pozbawiony chemicznych dodatków barszcz.

Zakwas z buraków

Chciałam, by mój zakwas miał korzenny smak i aromat, więc dodałam do niego trochę goździków i cynamonu. Można z tego całkowicie zrezygnować.

Zakwas robi się około 4 dni, dlatego to już ostatni dzwonek, żeby go zrobić. A więc do dzieła!

Na zakwas potrzebujemy:

  • 1 kilogram buraków

  • 1,5 litra wody

  • 2 łyżeczki soli

  • 8 goździków

  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

  • 6 ząbków czosnku

  • 8 kulek ziela angielskiego

  • 8 listków laurowych

Wykonanie:

Buraki myjemy i obieramy ze skórki. Można je dokładnie wyszorować i spokojnie pominąć ich obieranie. Kroimy je na mniejsze kawałki. Wodę należy zagotować i  posolić. Chwilę odczekajmy, aby przestygła. Do dużego słoja lub kamionki przekładamy buraki, dodajemy do nich obrane ząbki czosnku, przyprawy i zalewamy wodą. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Słój lub kamienne naczynie można przykryć gazą i obwiązać gumką recepturką. Słoik możemy także delikatnie zakręcić przykrywką. Wszystko odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Można przyspieszyć produkcję zakwasu zostawiając go w pobliżu kaloryferów lub wkładając do ciepłego piekarnika. Jeżeli mamy czas i chęć, dobrze jest raz dziennie przemieszać tajemniczą zawartość słoja. Piana na powierzchni to normalna oznaka.

Zakwas z buraków

Gotowy zakwas ma burgundowy odcień i kwaśno-buraczany smak. To fundament każdego wigilijnego barszczu. Zdarzają się także śmiałkowie, którzy go piją i bardzo dobrze! Buraczany zakwas to samo zdrowie – oczyszcza organizm z toksyn, działa odkwaszająco, zawiera wapń, żelazo, magnez i wiele innych zbawiennych dla naszego organizmu składników.

Zakwas z buraków

Na zdrowie!