Zapiekana dynia z warzywami- pomysł na wegański obiad

To ostatnia chwila, by przyrządzić coś z dyni. Ciasto, zupę… Nieee… Dynia ląduję w zupie zdecydowanie za często, a przecież można z niej przyrządzić bardzo dużo dań.

Dziś w roli głównej dynia, mała, ale w całości. Wydrążona i zapieczona, a później zjedzona na obiad ze smakiem.

Składniki:

  • 2 – 3 małe dynie

  • 1 średnia cebula

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

  • 1 puszka pomidorów

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 papryka

  • 1 papryczka chilli

  • 1 łyżka wędzonej papryki

  • oliwa z oliwek

  • sól/pieprz

Wykonanie:

Dynie trzeba umyć i ściąć im „kapelusze”.

Dynia zapiekana

Drugi krok to wydrążanie wnętrza z pestek i miąższu.

Dynia zapiekana

Kolejny etap to przygotowanie szybkiego farszu. Cebulę, czosnek, papryki kroimy w kostkę. Wszystko podsmażamy i przyprawiamy. Dodajemy pomidory i dusimy całość przez około 10 minut.

Dynia zapiekana

Wyłączamy gaz i dodajemy kaszę jaglaną. Dokładnie mieszamy i napełniamy dynie.

Przed włożeniem do pieca smarujemy je oliwą, by się zbytnio nie przypiekły. Zapiekamy do momentu, aż dynie będą miękkie (ok. 180 stopni).

Dynia zapiekana

Dynia zapiekana

Smacznego!