Zapiekane muszle z sosem bolognese i soczewicą

W jesienne szarugi i zawieruchy niekiedy jedzenie i jego przygotowanie może być bezpieczną ucieczką od tego co się dzieje za oknem. Zapiekane muszle w sosie bolognese z soczewicą to danie, które trudno nie lubić. Wszystko się zgadza, jest makaron, jest sos pomidorowy, jest nawet wino i wegański parmezan. Jedzenie może poprawiać nastrój, wie o tym każdy. To może właśnie dlatego jesienią i zimą chętniej sięgamy po „comfort food”, które jest nam dobrze znane, przypomina smaki dzieciństwa, a może po prostu sprawia, że czujemy się syci i zadowoleni.

Wegańskie, zapiekane muszle z sosem bolognese są trochę bardziej pracochłonne, ale ich kształt i nadzienie wynagradzają pracę. Całość posypana przepysznym wegańskim „parmezanem”, który uzależnia i pełno w nim umami.

ZAPIEKANE MUSZLE Z SOSEM BOLOGNESE i SOCZEWICĄ – SKŁADNIKI NA OK 3 PORCJE:

  • 2 puszki pomidorów albo 1 kg świeżych
  • 150 gramów suchej, czerwonej soczewicy
  • 2 niewielkie cebule
  • 1 marchew
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki wędzonej papryki
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub cukru
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 300 gramów makaronu muszle
  • 50 gramów orzechów nerkowca, 5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
  • olej roślinny do smażenia – kilka łyżek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę kroję w małą kostkę. Podobnie z selerem naciowym. Marchewkę kroję w pół talarki.
  2. Na oleju smażę cebulę, po chwili wrzucam marchewkę, seler naciowy. Dodaję drobno poszatkowany czosnek. Dodaję paprykę wędzoną i słodką. Jeszcze chwilę smażę. Dodaję sól i pieprz do smaku.
  3. Dodaję pomidory oraz 300 ml wody. Duszę całość aż do miękkości warzyw.
  4. Dwie, trzy chochelki sosu pomidorowego wykładam do naczynia żaroodpornego, w którym będą się piekły muszle.
  5. Nastawiam wodę na makaron i gotuję go według instrukcji. Powinien być al-dente.
  6. Do reszty sosu na patelni dodaję czerwone wino, czerwoną soczewicę oraz przecier pomidorowy. Dokładnie mieszam.
  7. Kontroluję ilość płynu i jeżeli jest jego za mało dolewam wody. Soczewica powinna być miękka. Doprawiam solą, pieprzem i syropem z agawy.
  8. Nerkowce i płatki drożdżowe wrzucam do malaksera ze sporą szczyptą soli. Wszystko powinno się zmiksować.
  9. Połową „parmezanu” posypuję muszle i zapiekam ok. 20 -25 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku.
  10. Drugą połową posypuje gotowe i upieczone muszle.

Inne pomysły na obiad:

Chana masala – ciecierzyca w sosie masala

Makaron z dyniowym sosem i rozmarynem- prosty i pyszny obiad

Gnocchi z sosem kurkowym – wegańskie, bezglutenowe i przepyszne

Kotleciki z tofu i kaszy jaglanej

Polenta z warzywami i gremolatą

Burgery z bakłażana – chrupiące i pełne smaków

Spaghetti z groszkiem w kremowym sosie z bakłażanów