Zielona sałatka z agrestem

Zielona sałatka z agrestem – pełna sezonowych i soczystych składników. Nie można prościej, połączenie kilku letnich, zielonych warzyw ze słodkim agrestem. To jak, gramy w zielone?

Zielona sałatka z agrestem ZIELONA SAŁATKA Z AGRESTEM – SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 250 gramów młodego szpinaku
  • 200 gramów agrestu
  • pęczek koperku
  • 10-15 zielonych oliwek lub jabłuszek kaparowych
  • 1 zielony ogórek
  • kilka listków mięty
  • skórka ze sparzonej limonki

Dressing:

  • 1.5 łyżki musztardy
  • 4 łyżki oliwy z oliwiek
  • sok z limonki
  • sól i pierz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ogórek kroję w cienkie plasterki.
  2. Oliwki lub jabłuszka kaparowe przepoławiam.
  3. Koperek kroję bardzo drobno.
  4. Składniki dressingu wlewam do małego słoiczka, którym energicznie potrząsam.
  5. Na liściach szpinaku układam składniki sałatki, posypuję koperkiem i polewam dressingiem.
  6. Podaję ze świeżym pieczywem.

Zielona sałatka z agrestem

 

Inne sałatki na blogu:

Sałatka z pomidorów i malin – letnia i lekka

Kuskus z fasolką szparagową

Sushi bowl – sushi bez zawijania

Kuskus z kalafiora

Sałatka z pieczonym topinamburem i szparagami