Zupa chrzanowa – wiosenna zupa krem z białych warzyw

Zupa chrzanowa na pewno nie przebije wielkanocnego żurku, ale jest ciekawą odmianą. Moja propozycja chrzanowej to lekka, warzywna zupa krem o bardzo wyraźnym i charakterystycznym smaku chrzanu. Idealna na tę porę roku, wiosenna i lekka.

ZUPA CHRZANOWA – SKŁADNIKI:

  • 4 pietruszki
  • pół selera (około 300 gramów)
  • por (biała część)
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 gramów chrzanu lub kilka łyżek dobrego chrzanu ze słoika
  • 500 ml mleka np. owsianego lub ryżowegp
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pietruszkę, seler, por i ziemniaki myjemy, kroimy w średnią kostkę.
  2. Chrzan (jeżeli używamy korzenia) obieramy i ścieramy na tarce.
  3. Pokrojone warzywa gotujemy w bulionie z liściem laurowym, zielem angielskim.
  4. Pokrojoną cebulę z czosnkiem smażymy na rozgrzanym oleju, powinna się lekko zezłocić. Dorzucamy do reszty warzyw.
  5. Pod sam koniec gotowania dolewamy mleko.
  6. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy całość na gładki krem.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli jest za mało chrzanowa, dodajemy więcej.
  8. Podajemy z ziemniakami okraszonymi złotą cebulą lub innymi ulubionymi dodatkami.