Zupa miso – prosta, wzmacniająca, pyszna

Są takie dni, kiedy trzeba zjeść zupę typu rosół, ramen czy właśnie miso. Stawiają na nogi, dodają energii i wzmacniają. Zupa miso jest bardzo prosta, na wręcz banalnym bulionie dashi.

ZUPA MISO – SKŁADNIKI:

Bulion dashi:

  • 2 l wody
  • 15 gramów grzybów shitake
  • 25 gramów glonów kombu
  • 100 ml sosu tamari /sojowego

Zupa miso:

  • bulion dashi
  • 3-4 łyżki jasnej pasty miso (ja dodaję 4 solidne)
  • 100 gramów boczniaków
  • kostka tofu naturalnego
  • szczypiorek
  • kolendra
  • sezam
  • makaron np. ryżowy lub do ramenu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do większego garnka wrzucam składniki na dashi. Zalewam wodą i zostawiam na około 30 minut.
  2. Po upływie czasu gotuję wszystko na małym ogniu. Boczniaki kroję i także wrzucam do bulionu.
  3. Gotuję wszystko przez około 15/20 minut.
  4. Pastę miso rozprowadzam dokładnie i mieszam z kilkoma łyżkami bulionu.
  5. Dodaję do dashi i mieszam bardzo dokładnie. Wyłączam gaz by nie zagotować miso (traci wówczas swoje właściwości).
  6. Na koniec dodaję pokrojone w kostkę tofu.
  7. Zupę podaję od razu.
  8. Do miski nalewam miso. Dodaję solidną garść kolendry, szczypiorku. Nie zapominam o makaronie a także o pysznych grzybkach shitake z bulionu.