Zupa z kukurydzy z imbirem. Rozgrzewająca zupa krem

Zupa z kukurydzy – rozgrzewająca, dodająca energii, po prostu pyszna. Słodycz sezonowej kukurydzy połączona z ostrością imbiru i papryczki chillii. Bajecznie proste połączenie smaków. Tego trzeba spróbować!

zupa z kukurydzy

ZUPA Z KUKURYDZY – SKŁADNIKI

  • 4 kolby kukurydzy
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 1 płaska łyżka kurkumy
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • puszka mleka kokosowego
  • sól
  • sok z cytryny/limonki do skropienia zupy
  • olej do smażenia

zupa z kukurydzy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kolby kukurydzy myjemy. Ścinamy nożem ziarna z kukurydzy.
  2. Imbir, czosnek i papryczkę chilli siekamy bardzo drobno.
  3. Wrzucamy do garnka i smażymy czosnek, imbir i papryczkę.
  4. Dodajemy kurkumę i kolendrę.
  5. Po chwili wrzucamy ziarna kukurydzy i chwilę smażymy.
  6. Wlewamy bulion i gotujemy przez około 15 minut.
  7. Po tym czasie wlewamy mleko kokosowe. Mieszamy.
  8. Doprawiamy do smaku.

zupa z kukurydzy

Inne zupy na blogu:

Żurek gryczany z kurkami i świeżym majerankiem

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z pieczonej papryki. Idealna na niepogodę

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Gazpacho – zdrowe orzeźwienie na upalne dni

Zupa jagodowa z kluseczkami