Żurek gryczany z kurkami i świeżym majerankiem

Żurek gryczany stał się moim ulubionym. Jest kwaśny i bardzo wyrazisty w smaku. Jadany odświętnie, tutaj zyskał nową, letnią odsłonę wraz z dodatkiem sezonowych kurek i świeżego majeranku. Podawany w bochenkach ze smażonymi kurkami i ziołami, może na nowo zaskoczyć, a na pewno zasmakować. 

żurek gryczany z kurkami

ŻUREK GRYCZANY Z KURKAMI:

  • 2,5 litra wodyżurek gryczany z kurkami
  • zakwas gryczany na żur około 1 litra, z tego przepisu 
  • 400 gramów kurek
  • 1 spora cebula
  • pół niewielkiego selera
  • 1 por
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kilka gałązek świeżego lubczyku
  • 7 listków laurowych
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek suszonego majeranku
  • kilka garści świeżego majeranku
  • 2 łyżki chrzanu
  • śmietana, do wyboru

Dodatkowo – niewielka ilość kurek oraz olej do smażenia

żurek gryczany z kurkami

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wodę i warzywa na włoszczyznę zagotowujemy w garnku. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk oraz opaloną na gazie cebulę.żurek gryczany z kurkami
  2.  Gdy warzywa będą miękkie a nasz bulion gotowy, wyjmujemy z niego włoszczyznę oraz wszystkie przyprawy.
  3. Kurki dokładnie czyścimy. Najlepiej wilgotną ściereczką. Tniemy i dodajemy do wywaru.
  4. Gdy grzyby będą miękkie, dodajemy nasz zakwas energicznie mieszając.
  5. Dodajemy suszony majeranek, roztarty w dłoniach, chrzan oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Pod sam koniec gotowania wrzucamy sporą garść świeżego majeranku.
  7. Śmietanę hartujemy żurkiem i sprawnie wlewamy do całości. Mieszamy.
  8. Podajemy ze sporą garścią świeżego majeranku i smażonymi kurkami.

żurek gryczany z kurkamiSMACZNEGO!

P.S. Jeżeli podajecie żurek w chlebie warto z wydrążonego bochenka przyrządzić np.:

Gazpacho – zdrowe orzeźwienie na upalne dni