Baba ghanoush. Pasta z pieczonego bakłażana
Baba ghanoush niejedno ma imię. O tej paście z pieczonych bakłażanów mówi się także: baba ghannoug, baba gannoush lub baba ghannouj. Arabska przekąska składająca się z miąższu bakłażanów i sezamu to jedna z najpopularniejszych past na Bliskim Wschodzie. Je się ją razem z chlebkami pita, mięsem i warzywami. Pasty, szczególnie te z bakłażana, nie są najpiękniejszym daniem na świecie. Przekonałam się o tym przy okazji Salata de vinete romaneasca. Same wyglądają mało zachęcająco, ale w towarzystwie warzyw, ziół oraz pieczywa nabierają charakteru. Poza tym to smak się liczy, a baba ghanoush jest naprawdę smaczna. Głównym składnikiem, podobnie jak w przypadku rumuńskiej pasty, jest opalany bakłażan.
BABA GHANOUSH – SKŁADNIKI:
- 2 większe bakłażany
- 2 łyżki tahini, pasty z sezamu
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka kminu rzymskiego
- sól i pieprz
- zioła do podania, u mnie mięta i kolendra. Dobra będzie także pietruszka.
- 2 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
- Bakłażany dokładnie myjemy i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Nakłucie warzyw jest istotne i uchroni nas przed poparzeniem w momencie krojenia.
- Kładziemy nasze warzywa na palniki. Opalamy je, by nadać im dymnego aromatu paleniska. Co kilka minut obracamy warzywa, by nie dopuścić do ich spalenia. Trwa to około 10 minut.
- Gdy skórka lekko się zwęgli, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.
- Wnętrze bakłażanów powinno być miękkie.
- Upieczone i miękkie warzywa kroimy wzdłuż.Łyżką wyjmujemy miękki środek. Skórkę wyrzucamy.
- Do miąższu dodajemy tahini, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy.
- Całość blendujemy. Można również posiekać.
- Pastę chłodzimy.
- Podajemy z oliwą z oliwek, chlebkami pita. Dobrym dodatkiem będą także ostre papryczki.
Smacznego !!!
Inne pasty na blogu: