Babka drożdżowa marcepanowo-limonkowa
Przychodzę do Was dziś z prostą babką marcepanowo-limonkową. Jest wilgotna, mięciutka i lekka. Fajnie podkręcona zadziorną limonką. Uwielbiam piec ciasta drożdżowe, po prostu zawsze mi się udają.
W odróżnieniu od bez, czy to kiedyś tradycyjnych, czy wegańskich, które rzadko mi wychodzą. Drożdżowe mogę piec z zamkniętymi oczami. Lubię patrzeć jak rosną i lubię je ręcznie wyrabiać. Jak Wielkanoc, to wiadomo, że baba lub babki 🙂
BABKA DROŻDŻOWA MARCEPANOWO-LIMONKOWA
Zaczyn:
- 30 gr świeżych drożdży
- 100 ml mleka sojowego
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżek mąki pszennej
Ciasto:
- 300 ml mleka sojowego
- 200 gramów marcepanu
- 400 gramów mąki pszennej
- 6 łyżek syropu z agawy
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki wódki
- sok z jednej limonki
- skórka z jednej limonki
- szczypta soli
Lukier:
- sok z połowy limonki
- 100 gramów cukru pudru.
PRZYGOTOWANIE:
- Drożdże rozprowadzam z cukrem, trzema łyżkami mąki, cukrem i mlekiem (powinno być lekko ciepło)
- Zaczyn przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
- W czasie gdy zaczyn sobie rośnie, mieszam mąkę, syrop z agawy, olej roślinny z mlekiem. Dokładnie mieszam, dodaję sok z limonki i wódkę.
- Dodaję przesianą mąkę ze szczyptą soli i pokruszony marcepan oraz wyrośnięty zaczyn. Dodaję też startą skórkę z jednej limonki.
- Wszystko dokładnie mieszam drewnianą łyżką. Ciasto jest dość klejące, ale po kilku minutach wyrabiania powinno być bardziej zwarte i się rwać. Ciasto wyrabiam ok. 10-15 minut.
- Ciasto zakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1.5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiam, przekładam do wysmarowanej formy lub foremek (upiekłam w 2 mniejszych).
- Zostawiam je w foremkach jeszcze przez 10-15 minut.
- Piekę w 180 stopniach ok. 30 minut (mniejsze babki). Warto pod koniec sprawdzać patyczkiem.
- Zdobię limonkowym lukrem.