Burgery z bakłażana – chrupiące i pełne smaków
Burgery z bakłażana idealne na piątkowy wieczór. Upieczony bakłażan ma fajną konsystencję, która dobrze scala wszystkie składniki, nadaje miękkości i wilgotności wege burgerom (a chyba nikt nie lubi suchych i rozpadających się w bułce podeszew). Dodałam do masy moich ulubionych przypraw oraz odświeżającą kolendrę i limonkę. Drobno poszatkowane zioła trafiły także do sosu. Pycha!
BURGERY Z BAKŁAŻANA – SKŁADNIKI NA 6-8 PORCJI:
- 2 większe bakłażany (około 700 gramów)
- 100 gramów kaszy jaglanej
- 1 średnia czerwona cebula
- 50 gramów łuskanego słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- mały pęczek świeżej kolendry
- 2 łyżki soku z limonki/cytryny
- 5 łyżek bułki tartej,
- 5 łyżek płatków jaglanych lub owsianych
Przyprawy:
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1/4 kozieradki (opcjonalnie)
- sól, świeżo zmielony pieprz
Do złożenia burgerów:
- 5-7bułek (użyłam bułek orkiszowych)
- kilka plasterków pomidora
- liście szpinaku
- świeża kolendra
- krążki czerwonej cebuli
Sosy:
- 6-8 łyżek majonezu (użyłam wegańskiego na bazie aquafaby) + kilka listków kolendry i mięty, starta skórka z limonki i 1 łyżeczka soku z limonki
- ketchup
PRZYGOTOWANIE:
- Bakłażany nakłuwam w kilku miejscach widelcem. Wkładam do piekarnika i piekę do miękkości.
- Kaszę jaglaną płuczę kilka razy, gotuję w wodzie. Kasza powinna lekko się rozgotować i wchłonąć całą wodę.
- Upieczone bakłażany przepoławiam, łyżką wyjmuję miąższ. Skórka nie będzie już potrzebna.
- Miękki miąższ z bakłażanów drobno siekam.
- Cebulę kroję bardzo drobno. Podobnie z kolendrą. Dodaję do bakłażana.
- Czosnek przeciskam przez praskę. Papryczkę chilli kroję bardzo drobno. Dodaję do bakłażana i reszty.
- Doprawiam sokiem z limonki, solą i pieprzem. Dodaję także roztarte w moździerzu przyprawy: kumin, suszoną kolendrę i kozieradkę.
- Słonecznik prażę na suchej patelni. Siekam go z grubsza. Dodaję do bakłażanowej masy.
- Do całości dorzucam ostudzoną kaszę jaglaną. Dokładnie mieszam całość. Dodaję bułkę tartą.
- Wyrabiam 5- 7 kotletów, obtaczam je w płatkach jaglanych.
- Piekę na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia około 25- 30 minut w 200 stopniach, opcja termoobieg.
- Do majonezu dodaję pociętą drobno kolendrę i miętę. Dodaję także trochę tartej skórki z limonki i sok.
- Upieczone burgery wkładam w bułki ze świeżymi warzywami (pomidor,cebula), szpinakiem i kolendrą i sosem majonezowym oraz ketchupem. Lubię każdy z burgerów skropić lekko sokiem z limonki.