Burgery z bakłażana – chrupiące i pełne smaków

Burgery z bakłażana idealne na piątkowy wieczór. Upieczony bakłażan ma fajną konsystencję, która dobrze scala wszystkie składniki, nadaje miękkości i wilgotności wege burgerom (a chyba nikt nie lubi suchych i rozpadających się w bułce podeszew). Dodałam do masy moich ulubionych przypraw oraz odświeżającą kolendrę i limonkę. Drobno poszatkowane zioła trafiły także do sosu. Pycha!

Burgery z bakłażana

BURGERY Z BAKŁAŻANA – SKŁADNIKI NA 6-8 PORCJI:

  • 2 większe bakłażany (około 700 gramów)
  • 100 gramów kaszy jaglanej
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 50 gramów łuskanego słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • mały pęczek świeżej kolendry
  • 2 łyżki soku z limonki/cytryny
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 5 łyżek płatków jaglanych lub owsianych

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1/4 kozieradki (opcjonalnie)
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Do złożenia burgerów:

  • 5-7bułek (użyłam bułek orkiszowych)
  • kilka plasterków pomidora
  • liście szpinaku
  • świeża kolendra
  • krążki czerwonej cebuli

Sosy:

  • 6-8 łyżek majonezu (użyłam wegańskiego na bazie aquafaby) + kilka listków kolendry i mięty, starta skórka z limonki i 1 łyżeczka soku z limonki
  • ketchup

Burgery z bakłażanaBurgery z bakłażana

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bakłażany nakłuwam w kilku miejscach widelcem. Wkładam do piekarnika i piekę do miękkości.
  2. Kaszę jaglaną płuczę kilka razy, gotuję w wodzie. Kasza powinna lekko się rozgotować i wchłonąć całą wodę.
  3. Upieczone bakłażany przepoławiam, łyżką wyjmuję miąższ. Skórka nie będzie już potrzebna.
  4. Miękki miąższ z bakłażanów drobno siekam.
  5. Cebulę kroję bardzo drobno. Podobnie z kolendrą. Dodaję do bakłażana.
  6. Czosnek przeciskam przez praskę. Papryczkę chilli kroję bardzo drobno. Dodaję do bakłażana i reszty.
  7. Doprawiam sokiem z limonki, solą i pieprzem. Dodaję także roztarte w moździerzu przyprawy: kumin, suszoną kolendrę i kozieradkę.
  8. Słonecznik prażę na suchej patelni. Siekam go z grubsza. Dodaję do bakłażanowej masy.
  9. Do całości dorzucam ostudzoną kaszę jaglaną. Dokładnie mieszam całość. Dodaję bułkę tartą.
  10. Wyrabiam 5- 7 kotletów, obtaczam je w płatkach jaglanych.
  11. Piekę na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia około 25- 30 minut w 200 stopniach, opcja termoobieg.
  12. Do majonezu dodaję pociętą drobno kolendrę i miętę. Dodaję także trochę tartej skórki z limonki i sok.
  13. Upieczone burgery wkładam w bułki ze świeżymi warzywami (pomidor,cebula), szpinakiem i kolendrą i sosem majonezowym oraz ketchupem. Lubię każdy z burgerów skropić lekko sokiem z limonki.