Caponata – włoski, bakłażanowy gulasz
Z caponatą, jak z bigosem – istnieje sporo jej wersji i zapewne każda włoska gospodyni ma swój własny przepis. To taki gulasz z sosem słodko kwaśnym, bardzo prosty w przygotowaniu, jak wszystkie jednogarnkowce. Główną rolę w tym daniu gra bakłażan, jak zawsze pyszny i chłonący tłuszcz, a towarzystwa dotrzymują mu pomidory, oliwki i kapary. Nie może również zabraknąć selera naciowego, który jak każdy drugoplanowy bohater, wpływa na całość i ją podkreśla. Tradycyjne, sycylijskie danie wielowarzywne, proste, ale zaskakujące słodko-kwaśnym smakiem. Kurtyna w górę – przed Wami włoska caponata!
CAPONATA – SKŁADNIKI
- 1,5 kg bakłażanów
- 900 gramów pomidorów – świeżych bez skórki lub z puszki
- 250 gramów zielonych oliwek
- 100 gramów rodzynków
- 2 spore cebule
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek kaparów
- 4 łodygi selera naciowego
- 3 łyżki octu winnego białego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- sól/pieprz
- oliwa
PRZYGOTOWANIE:
- Bakłażany tniemy na kostki około 4 – 5 cm, nie mogą być zbyt małe, bo szybko stracą swoją początkową objętość i wchłoną tłuszcz z patelni. Jeżeli przeszkadza wam goryczka w bakłażanach, to oprószcie je solą i zostawcie na jakiś czas, by puściły sok. Ja jej nie wyczuwam, więc pomijam ten krok.
- Cebule szatkujemy także w kostkę.
- Seler naciowy tniemy na półplasterki.
- Bakłażany obsmażamy. Przekładamy do większego garnka.
- Smażymy cebulę, gdy się zarumieni dodajemy czosnek i seler naciowy.
- Usmażone warzywa łączymy z bakłażanem.
- Dodajemy pomidory, oliwki, kapary, rodzynki.
- Przyprawiamy octem, cukrem, solą oraz pieprzem.
- Jeżeli całość jest zbyt gęsta, można dodać trochę wody.
- Dusimy wszystko do miękkości.
- Podajemy z pieczywem, natką pietruszki 🙂
Uwagi:
- Najlepsze byłyby oliwki z pestkami, wydrylowane tuż przed podaniem ich do caponaty.
- Najtwardszy jest seler i to on potrzebuje najwięcej czasu, by zmięknąć.
- Ostrożnie z solą, w samych oliwkach i kaparach już jej trochę jest 😉
- W przepisach dotyczących caponaty panuje niezły mętlik: a to czarne oliwki, a to zaraz zielone, tam biały ocet winny, gdzieś indziej czerwony a nawet balsamiczny. Myślę, że można spróbować różnych wersji.
Tutaj szybka instrukcja przepisu 😉
Smacznego!
Inne dania jednogarnkowe: