Chałwowa komosa ryżowa z truskawkami na słodkie śniadanie
Słodkie, zdrowe śniadanie z pysznymi, sezonowymi truskawkami. Szalenie proste i szybkie w przygotowaniu. Komosa ryżowa ma wiele, cennych właściwości. Dzięki dużej zawartości pełnowartościowego białka jest świetną alternatywą dla wegetarian i wegan. Moje śniadanie dosłodziłam syropem z agawy, ale oczywiście dodajemy dowolny produkt słodzący. Dodatek tahini powoduje, że całość ma lekki orzechowo chałwowy smak.
CHAŁWOWA KOMOSA RYŻOWA Z TRUSKAWKAMI – SKŁADNIKI:
- 300 gramów komosy ryżowej
- 500 ml mleka, użyłam z orzechów laskowych, wszystkie orzechowe się sprawdzą podkreślając orzechowość quinoy
- 3- 4 łyżki syropu z agawy lub innego, dowolnego zdrowego dosładzacza
- 3 łyżki tahini (pasty sezamowej)
- 500 gramów truskawek
- gorzka czekolada (opcjonalnie)
- mała szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- Komosę ryżową najlepiej namoczyć przed gotowaniem około 30 minut. Nie jest to jednak konieczne. Komosę dokładnie płuczę.
- Do garnka wsypuję komosę, wlewam mleko i gotuję wszystko do momentu wrzenia. Zmniejszam gaz i gotuję całość jeszcze około 20-30 minut pod przykryciem.
- Dosładzam komosę syropem z agawy. Dodaję także tahini. Nie zapominam o malutkiej szczypcie soli. Dokładnie mieszam.
- Truskawki pozbawiam szypułek. Miksuję na sos truskawkowy, można ewentualnie dodać nieco syropu.
- Komosę wykładam do miseczki wraz z truskawkowym sosem i ścieram troszkę gorzkiej czekolady.