Chałwowa komosa ryżowa z truskawkami na słodkie śniadanie

Słodkie, zdrowe śniadanie z pysznymi, sezonowymi truskawkami. Szalenie proste i szybkie w przygotowaniu. Komosa ryżowa ma wiele, cennych właściwości. Dzięki dużej zawartości pełnowartościowego białka jest świetną alternatywą dla wegetarian i wegan. Moje śniadanie dosłodziłam syropem z agawy, ale oczywiście dodajemy dowolny produkt słodzący. Dodatek tahini powoduje, że całość ma lekki orzechowo chałwowy smak. 

CHAŁWOWA KOMOSA RYŻOWA Z TRUSKAWKAMI – SKŁADNIKI:

  • 300 gramów komosy ryżowej
  • 500 ml mleka, użyłam z orzechów laskowych, wszystkie orzechowe się sprawdzą podkreślając orzechowość quinoy
  • 3- 4 łyżki syropu z agawy lub innego, dowolnego  zdrowego dosładzacza
  • 3 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • 500 gramów truskawek
  • gorzka czekolada (opcjonalnie)
  • mała szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Komosę ryżową najlepiej namoczyć przed gotowaniem około 30 minut. Nie jest to jednak konieczne. Komosę dokładnie płuczę.
  2. Do garnka wsypuję komosę, wlewam mleko i gotuję wszystko do momentu wrzenia. Zmniejszam gaz i gotuję całość jeszcze około 20-30 minut pod przykryciem.
  3. Dosładzam komosę syropem z agawy. Dodaję także tahini. Nie zapominam o malutkiej szczypcie soli. Dokładnie mieszam.
  4. Truskawki pozbawiam szypułek. Miksuję na sos truskawkowy, można ewentualnie dodać nieco syropu.
  5. Komosę wykładam do miseczki wraz z truskawkowym sosem i ścieram troszkę gorzkiej czekolady.

Chałwowa komosa ryżowa z truskawkami

Chałwowa komosa ryżowa z truskawkami