Chermoula – marokańska marynata

Chermoula, czyli szarmula to marynata popularna w Maroko i innych krajach Maghrebu. Bardzo świeża,  wyrazista i przepięknie pachnąca. Potrafi zaczarować każde warzywo, sałatkę czy zupę. Stosuje się ją głównie do mięs czy ryb, ale  świetnie doda smaku również pieczonym lub grillowanym warzywom. Może być stosowana jako dip lub pasta do warzyw, a także do kasz. Każda jej łyżeczka wzbogaca nudne dania i przenosi na moment do orientalnych krajów. 

CHERMOULA – SKŁADNIKI:

  • duży pęczek kolendry
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sok z jednej cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • sól kamienna

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki miksuję.
  2. Przechowuję marynatę w słoiku, w lodówce. Wierzch zalewam dodatkowo oliwą, by nie wysychała i nie zepsuła się za szybko