Chłodnik z botwinki – wiosenny klasyk w wegańskiej odsłonie

Chłodnik to moja ulubiona wiosenna i letnia zupa. Na blogu znajdziecie różne jej wersje, od gazpacho, po ajoblanco i wersje mniej znane jak chłodnik na zakwasie czy chłodnik z ogórków. Dziś jednak na stole chłodnik z botwinki pełen wiosennych warzyw, koperku i zdrowia.

Chłodnik w wegańskiej odsłonie jest z dodatkiem mleka kokosowego. Razem z sokiem z cytryny i octem traci swój kokosowy smak.

CHŁODNIK – SKŁADNIKI:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 200 ml mleka sojowego
  • 2 pęczki botwinki
  • 2 nieduże ogórki zielone
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek koperku
  • cebula dymka ze szczypiorkiem
  • sok z jednej cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Botwinkę z małymi buraczkami siekam na niewielkie cząstki, liście i łodygi na trochę większe części.
  2. Poszatkowaną botwinkę zalewam bulionem warzywnym i gotuję na niewielkim ogniu ok. 15 -20 minut aż zmięknie. Całość studzę.
  3. Wszystkie warzywa na chłodnik tnę bardzo drobno. Ogórki i rzodkiewkę w drobną kostkę. Koperek i szczypiorek wraz z cebulką bardzo drobno.
  4. Mleko kokosowe rozprowadzam dokładnie z mlekiem sojowym w bulionie z botwinką. Dodaję warzywa, sok z cytryny, ocet i przyprawiam solą i pieprzem. Przeciskam przez praskę czosnek i dodaję do chłodnika.
  5. Sprawdzam czy smak mi odpowiada, by zbalansować smaki zazwyczaj dodaję więcej octu, soku z cytryny lub przypraw.
  6. Podaję z ugotowanymi młodymi ziemniakami.