Chłodnik z ogórków ze szczawikiem zajęczym

Coraz cieplejsze dni zachęcają do lekkich i świeżych posiłków. Chłodnik z ogórków to świetny pomysł na lekkie, orzeźwiające danie. Ma w sobie dużo słono-kwaśnych smaków, podkreślonych przez dodatek soku z kiszonego ogórka i szczawiku zajęczego. Szczawik zajęczy kształtem przypomina koniczynę, smakiem liście dobrze znanego nam szczawiu. Jest jednak nieco łagodniejszy i subtelniejszy. Przepięknie wygląda, więc oprócz walorów smakowych udekoruje sałatki, zupy i inne potrawy.  Zapomniany szczawik zajęczy powoli wraca do łask i można go kupić lub oczywiście zebrać, gdyż rośnie w całej Polsce. 

CHŁODNIK Z OGÓRKÓW ZE SZCZAWIKIEM ZAJĘCZYM – SKŁADNIKI:

  • 1 kg świeżych, gruntowych ogórków
  • 1 dojrzałe awokado
  • duża garść szczawiku zajęczego
  • spora garść koperku
  • 100-150 ml soku z kiszonych ogórków
  • 1 ogórek kiszony
  • 100 ml mleka np. owsianego (opcjonalnie, jeżeli chłodnik jest za gęsty)
  • 2 nieduże ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rydzowego
  • 1 łyżka octu z jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól kamienna i świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ogórki obieram ze skórek.
  2. Miksuję je z awokado, ogórkiem kiszonym i całą resztą składników.
  3. Pod sam koniec sprawdzam smak i doprawiam do smaku.
  4. Dekoruję szczawikiem zajęczym. Podaję z młodymi ziemniakami.

Chłodnik z ogórków