Chłodnik z ogórków ze szczawikiem zajęczym
Coraz cieplejsze dni zachęcają do lekkich i świeżych posiłków. Chłodnik z ogórków to świetny pomysł na lekkie, orzeźwiające danie. Ma w sobie dużo słono-kwaśnych smaków, podkreślonych przez dodatek soku z kiszonego ogórka i szczawiku zajęczego. Szczawik zajęczy kształtem przypomina koniczynę, smakiem liście dobrze znanego nam szczawiu. Jest jednak nieco łagodniejszy i subtelniejszy. Przepięknie wygląda, więc oprócz walorów smakowych udekoruje sałatki, zupy i inne potrawy. Zapomniany szczawik zajęczy powoli wraca do łask i można go kupić lub oczywiście zebrać, gdyż rośnie w całej Polsce.
CHŁODNIK Z OGÓRKÓW ZE SZCZAWIKIEM ZAJĘCZYM – SKŁADNIKI:
- 1 kg świeżych, gruntowych ogórków
- 1 dojrzałe awokado
- duża garść szczawiku zajęczego
- spora garść koperku
- 100-150 ml soku z kiszonych ogórków
- 1 ogórek kiszony
- 100 ml mleka np. owsianego (opcjonalnie, jeżeli chłodnik jest za gęsty)
- 2 nieduże ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rydzowego
- 1 łyżka octu z jabłek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól kamienna i świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Ogórki obieram ze skórek.
- Miksuję je z awokado, ogórkiem kiszonym i całą resztą składników.
- Pod sam koniec sprawdzam smak i doprawiam do smaku.
- Dekoruję szczawikiem zajęczym. Podaję z młodymi ziemniakami.