Churros, hiszpańskie słodkości z czekoladą
Tradycyjne, chrupiące churros maczane we filiżance czekolady to prawdziwa rozpusta, idealna na tłusty czwartek. W Hiszpanii churros jada się na śniadanie, pudruje cukrem z cynamonem zaraz po usmażeniu. W Madrycie od 1894 roku działa słynna Chocolatería de San Ginés, która jest otwarta 24 godziny na dobę, codziennie! W ciągu dnia kolejka wychodzi na ulicę, a stoliki są zajęte przez tubylców oraz przyjezdnych. Churros spotkamy także w Ameryce Łacińskiej. Do ich przygotowania warto uzbroić się w szprycę cukierniczą, gdyż rękawy często nie dają im rady. Ciasto przypomina te na ptysie, jest więc dość zbite i ciężkie. Co tu dużo mówić, churros są niesamowicie kaloryczne, ale warte grzechu 🙂
CHURROS – SKŁADNIKI:
- 250 gramów mąki pszennej
- 400 ml wody
- 100 ml oleju roślinnego + 800 ml do smażenia
- szczypta soli
Czekolada:
- 100 gramów ciemnej czekolady
- 250 gramów śmietany np. kokosowej, użyłam stałej części
- 200 mleka kokosowego
Dodatkowo:
- kilka łyżek cukru pudru
- cynamon w proszku
PRZYGOTOWANIE:
- Wodę zagotowujemy, dodajemy oliwę oraz szczyptę soli. Wszystko mieszamy.
- Dodajemy mąkę, zmniejszamy gaz i mieszamy szybko drewnianą łyżką ciasto, które stało się gęste. Robimy ciasto parzone.Trwa to naprawdę kilka minut.
- Ciasto jest już gotowe do smażenia, gdy odchodzi od łyżki. Schładzamy je i przygotowujemy czekoladę.
- Do małego garnka wlewamy śmietanę i mleko oraz dodajemy czekoladę. Rozpuszczamy czekoladę na małym ogniu, tak by jej nie przypalić. Gotujemy do połączenia składników.
- Czas na ciasto, które przekładamy do rękawa cukierniczego, a najlepiej do szprycy. Tradycyjne churros przyrządza się za pomocą końcówki do szprycy w kształcie gwiazdki.
- Na rozgrzany olej wyciskamy z tutki dość długie churros i smażymy. Końcówkę odciąć najłatwiej nożyczkami.
- Na porządnie rozgrzanym oleju smażą się naprawdę krótko i trzeba uważać, by ich nie przypalić. Smażymy po kilka sztuk.
- Gotowe churrosy obtaczamy w cukrze pudrze zmieszanym z cynamonem. Podajemy ciepłe z gorącą czekoladą.