Cold brew – kawa parzona na zimno
Cold brew, kawa parzona (a raczej macerowana) na zimno, kilkanaście godzin. Przepisów i proporcji na tę kawę jest naprawdę sporo. A wszystko sprowadza się do upodobań i gustów. Średnio zmieloną kawę zalewa się zimną wodę i odstawia na 10, 12, 16 a nawet 24 godziny! Później przecedza się kawę, dodaje lód, słodzidła etc. W ten sposób zaparzona kawa ma trochę inny smak, jest łagodniejsza, bardziej delikatna a na pewno mniej gorzka. Cold brew orzeźwia i stawia na nogi. Warto przetestować proporcje i czas „zaparzania” się kawy i dostosować do swoich upodobań.
COLD BREW – SKŁADNIKI:
- 150 gramów grubo lub średnio zmielonej kawy
- 1 litr wody
- cierpliwość
PRZYGOTOWANIE:
- Kawę wsypuję do zaparzacza i zalewam zimną wodą. Mieszam.
- Pozostawiam na około 12 godzin.
- Po upływie czasu, kawę przefiltrowuję.
- Podaję z lodem i ulubionymi dodatkami.
- do Cold brew bardzo dobrze sprawdza się zwykły zaparzacz do herbaty typu french press
- w innym przypadku można użyć papierowego filtra lub gazy
Inne napoje na blogu: