Crumble z truskawkami i rabarbarem. Deser na letnie popołudnia
Sezon truskawkowy w pełni. Najpyszniejsze, polskie truskawki opanowały stragany, rynki i targi. W tym roku długo kazały na siebie czekać, ale w końcu możemy się cieszyć tymi pysznościami. Dziś na blogu zdrowy deser i to z lodami! Ani grama cukru i innych, niezdrowych składników. Żytnie crumble z truskawkami, czyli owoce pod pierzynkową kruszonką to deser nieczasochłonny, doskonały na letnie popołudnia. W gorące, czerwcowe dni chyba nikt nie chce się męczyć w kuchni i przekładać tłustymi śmietanami torty. Takie lekkie desery to połączenie prostoty z błyskawicznym wykonaniem, o smaku nie zapominając. Moje crumble nie jest zbytnio słodkie, dlatego można zwiększyć ilość słodkiego dodatku. Nie jest też ciężki i tłusty i doskonałe komponuje się z lodami. Najlepiej takimi bananowo-chałwowymi, wszyscy już pewnie wiedzą jak je zrobić, ale na wszelki wypadek opiszę co i jak 😉
Żytnie crumble z truskawkami i rabarbarem – składniki
Owocowe nadzienie:
- 400 – 450 gramów truskawek
- 300 gramów rabarbaru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 łyżka ksylitolu lub innego słodzidła
Kruszonka:
- 200 gramów mąki żytniej razowej
- 250 gramów płatków owsianych
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 4-5 łyżek (lub więcej) ksylitolu lub innego zastępnika cukru.
- 4 łyżki oleju kokosowego plus około łyżeczki do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek oraz tniemy na pół.
- Rabarbar obieramy, tniemy na kawałki. Swoją drogą, gdyby ziemniaki tak się obierały jak rabarbar, życie byłoby lepsze 😀
- Owoce mieszamy ze skrobią i ksylitolem.
- Do formy żarodpornej, którą uprzednio musimy lekko natłuścić wkładamy owoce.
- Teraz czas na kruszonkę. Mąkę żytnią mieszamy z płatkami. Dodajemy cynamon, ksylitol oraz olej kokosowy. Wyrabiamy palcami naszą zdrową kruszonkę.
- Kruszonkę wysypujemy na oczekujące już owoce.
- Pieczemy w 180 ° C około 40 minut.
- Jemy na ciepło z lodami, ale crumble bardzo dobrze smakuje także schłodzone.
Lody bananowo – chałwowe
Składniki:
- Banany – pocięte na kawałki i zamrożone
- 1 łyżka pasty tahini
Przygotowanie:
- Banany miksujemy z pastą. To wszystko 🙂 Lody szybko się topią, więc je szybko jemy 🙂
Smacznego!!!
Inne truskawkowe dania:
Szybkie, bananowe ciasto: