Crumble z truskawkami i rabarbarem. Deser na letnie popołudnia

Sezon truskawkowy w pełni. Najpyszniejsze, polskie truskawki opanowały stragany, rynki i targi. W tym roku długo kazały na siebie czekać, ale w końcu możemy się cieszyć tymi pysznościami. Dziś na blogu zdrowy deser i to z lodami! Ani grama cukru i innych, niezdrowych składników. Żytnie crumble z truskawkami, czyli owoce pod pierzynkową kruszonką to deser nieczasochłonny, doskonały na letnie popołudnia. W gorące, czerwcowe dni chyba nikt nie chce się męczyć w kuchni i przekładać tłustymi śmietanami torty. Takie lekkie desery to połączenie prostoty z błyskawicznym wykonaniem, o smaku nie zapominając. Moje crumble nie jest zbytnio słodkie, dlatego można zwiększyć ilość słodkiego dodatku. Nie jest też ciężki i tłusty i doskonałe komponuje się z lodami. Najlepiej takimi bananowo-chałwowymi, wszyscy już pewnie wiedzą jak je zrobić, ale na wszelki wypadek opiszę co i jak 😉

crumble z truskawkami

Żytnie crumble z truskawkami i rabarbarem – składniki

Owocowe nadzienie:

  • 400 – 450 gramów truskawek
  • 300 gramów rabarbaru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżka ksylitolu lub innego słodzidła

Kruszonka:

  • 200 gramów mąki żytniej razowej
  • 250 gramów płatków owsianych
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 4-5 łyżek (lub więcej) ksylitolu lub innego zastępnika cukru.
  • 4 łyżki oleju kokosowego plus około łyżeczki do wysmarowania formy

Przygotowanie:

  1. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek oraz tniemy na pół.
  2. Rabarbar obieramy, tniemy na kawałki. Swoją drogą, gdyby ziemniaki  tak się obierały jak rabarbar, życie byłoby lepsze 😀
  3. Owoce mieszamy ze skrobią i ksylitolem.
  4. Do formy żarodpornej, którą uprzednio musimy lekko natłuścić wkładamy owoce.
  5. Teraz czas na kruszonkę. Mąkę żytnią mieszamy z płatkami. Dodajemy cynamon, ksylitol oraz olej kokosowy. Wyrabiamy palcami naszą zdrową kruszonkę.
  6. Kruszonkę wysypujemy na oczekujące już owoce.
  7. Pieczemy w 180 ° C około 40 minut.
  8. Jemy na ciepło z lodami, ale crumble bardzo dobrze smakuje także schłodzone.

crumble z truskawkami

Lody bananowo – chałwowe

Składniki:

  • Banany – pocięte na kawałki i zamrożone
  • 1 łyżka pasty tahini

Przygotowanie:

  1. Banany miksujemy z pastą. To wszystko 🙂 Lody szybko się topią, więc je szybko jemy 🙂

Smacznego!!!

Inne truskawkowe dania:

Knedle z truskawkami i Moby Dick

Szybkie, bananowe ciasto:

Bananowy chlebek. Klasyka w najprostszej odsłonie