Cytrynowo bazyliowa granita – mroźne orzeźwienie
Wracają gorące dni a wraz z nimi lekkie desery, które nie wymagają dużo pracy. Takim deserem jest granita, która przypomina trochę sorbet, trochę lody, a najbardziej owocowy, skruszony lód. Pochodzi z Sycylii, gdzie w leniwe popołudnia chłodzi i orzeźwia. Jej przygotowanie jest banalnie proste, ale podana w ładnym kieliszku lub pucharku potrafi być bardzo elegancka.
CYTRYNOWO BAZYLIOWA GRANITA – SKŁADNIKI:
- 500 ml zimnej wody
- 100-120 gramów ksylitolu
- sok wyciśnięty z 4, 5 cytryn
- duża garść bazylii
PRZYGOTOWANIE:
- Wodę, sok wyciśnięty z cytryn oraz ksylitol i bazylię miksuję.
- Wlewam całość do większego, płaskiego naczynia
- Wkładamy do zamrażalnika. Po godzinie mieszamy/skrobiemy granitę widelcem.
- Czynność powtarzamy co najmniej dwa razy.
- Podajemy udekorowaną listkami bazylii