Cytrynowo bazyliowa granita – mroźne orzeźwienie

Wracają gorące dni a wraz z nimi lekkie desery, które nie wymagają dużo pracy. Takim deserem jest granita, która przypomina trochę sorbet, trochę lody, a najbardziej owocowy, skruszony lód. Pochodzi z Sycylii, gdzie w leniwe popołudnia chłodzi i orzeźwia. Jej przygotowanie jest banalnie proste, ale podana w ładnym kieliszku lub pucharku potrafi być bardzo elegancka. 

cytrynowo bazyliowa granita

CYTRYNOWO BAZYLIOWA GRANITA – SKŁADNIKI:

  • 500 ml zimnej wody
  • 100-120 gramów ksylitolu
  • sok wyciśnięty z 4, 5 cytryn
  • duża garść bazylii

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wodę, sok wyciśnięty z cytryn oraz ksylitol i bazylię miksuję.
  2. Wlewam całość do większego, płaskiego naczynia
  3. Wkładamy do zamrażalnika. Po  godzinie mieszamy/skrobiemy granitę widelcem.
  4. Czynność powtarzamy co najmniej dwa razy.
  5. Podajemy udekorowaną listkami bazylii