Czarna soczewica z botwinką

Czarna soczewica Beluga to prawdziwa elegantka. Doskonale prezentuje się w czerni, potrafi dodać każdemu, najprostszemu daniu szyku. Chociaż nie zawsze była uważana za taką…Mówi się, że jej wyrazisty kolor spowodował, że w odróżnieniu do soczewicy czerwonej i zielonej, była traktowana po macoszemu. Czarna soczewica to ciekawe urozmaicenie w codziennym menu. Beluga charakteryzuje się sprężystymi ziarnami a także sporą zawartością białka i niewielką ilością tłuszczu. Poza tym jest sycąca a przygotowuje się ją z łatwością.  Czego chcieć więcej?

Botwina z czarną soczewicą

Beluga z botwinką i tymiankiem

  • 200 gramów ugotowanej czarnej soczewicy
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 mała gałązka rozmarynu
  • 3 szklanki buliony warzywnego lub wody
  • 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • oliwa  z oliwek do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Poszatkowaną cebulę smażymy na oliwię, kiedy się zeszkli dodajmy czosnek.
  2. Botwinkę tniemy na niewielkie kawałki, liście na nieco większe. Małe buraczki tniemy dość drobno.
  3. Dodajemy listki tymianku i igiełki rozmarynu
  4. Całość zalewamy bulionem oraz wsypujemy płatki drożdżowe
  5. Przyprawiamy do smaku.

Czarna soczewica i botwinka