Czereśniowy napój z dodatkiem buraka

Czereśniowy napój – różowy, słodki i pyszny! Burak nie jest może tak oczywistym składnikiem letnich napojów, ale chciałam dodać nieco koloru mojej czereśniowej miksturze. I to był strzał w dziesiątkę, bo dopełnił słodycz czereśni i nadał ciekawej nuty. 

Napój czereśniowy

CZEREŚNIOWY NAPÓJ – SKŁADNIKI:

  • 700 gramów czereśni
  • 1.5 litra wody
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki syropu z agawy/daktyli
  • 1 duży burak
  • dodatkowo: kostki lodu, listki mięty, cząstki cytryny lub limonki

Napój czereśniowy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czereśnie pozbawiam pestek.
  2. Buraka myję i kroję na większe kawałki.
  3. Do dużego garnka wlewam wodę, przepołowione czereśnie oraz buraka.
  4. Dodaję sok z cytryny, syrop.
  5. Gotuję aż owoce zmiękną.
  6. Chłodzę i podaję z lodem, limonką oraz miętą.

Inne napoje: 

Orzeźwiający napój z rabarbarem i rozmarynem

Kawa po bośniacku – bosanska kafa