Czereśniowy napój z dodatkiem buraka
Czereśniowy napój – różowy, słodki i pyszny! Burak nie jest może tak oczywistym składnikiem letnich napojów, ale chciałam dodać nieco koloru mojej czereśniowej miksturze. I to był strzał w dziesiątkę, bo dopełnił słodycz czereśni i nadał ciekawej nuty.
CZEREŚNIOWY NAPÓJ – SKŁADNIKI:
- 700 gramów czereśni
- 1.5 litra wody
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki syropu z agawy/daktyli
- 1 duży burak
- dodatkowo: kostki lodu, listki mięty, cząstki cytryny lub limonki
PRZYGOTOWANIE:
- Czereśnie pozbawiam pestek.
- Buraka myję i kroję na większe kawałki.
- Do dużego garnka wlewam wodę, przepołowione czereśnie oraz buraka.
- Dodaję sok z cytryny, syrop.
- Gotuję aż owoce zmiękną.
- Chłodzę i podaję z lodem, limonką oraz miętą.
Inne napoje: