Czerwona kapusta na winie
Czerwona kapusta na winie świetnie pasuje sama, jedzona z chlebem, ale także doskonale sprawdza się w roli dodatku do głównego dania. Ja ją podałam z pysznymi zrazami z kaszy gryczanej, które lada chwila pojawią się na blogu. Przepis podpatrzony z książki „Kuchnia regionalna wczoraj i dziś” z 1978 roku, wzbogacony o przyprawy i garść żurawiny.
CZERWONA KAPUSTA NA WINIE – SKŁADNIKI:
- 1 kg czerwonej kapusty
- duża cebula lub dwie mniejsze
- pół szklanki półsłodkiego wina
- 100 gramów suszonych lub wędzonych śliwek
- 50 gramów rodzynków lub suszonej żurawiny
- 5 goździków
- 4 kulki jałowca
- 4 kulki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 3 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować.
- W garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę.
- Smażyć kilka minut, dodać kapustę, goździki, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i podlać wodą (około 300 ml). Całość dusić.
- Śliwki pokroić i razem z żurawiną/rodzynkami dodać z kapustą do garnka z cebulą.
- Wlać wino i wszystko wymieszać.
- Kapustę dusić do miękkości na małym ogniu. W razie potrzeby podlać ją odrobiną wody.