Ekspresowa zupa z za’atarem, kaszą bulgur i ciecierzycą

Przepis na tę zupę wpadł mi do głowy, gdy musiałam szybko coś ugotować. Zupa jest w orientalnym klimacie, odżywcza i niezwykle szybka w przygotowaniu. Gorąco zachęcam do wypróbowania! 

zupa z kaszą bulgur

ZUPA Z ZA’ATAREM – SKŁADNIKI:

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 gramów kaszy bulgur
  • 200 gramów ciecierzycy (około 1 puszka)
  • 3 łyżki za’taru
  • płaska łyżeczka suszonej kolendry
  • 1.5 łyżki tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1.5 łyżki samby oelek lub harissy (ewentualnie mała papryczka chilli pocięta na malutkie kawałki)
  • 200 gramów świeżego szpinaku
  • 1 litr wody
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • sól morska i świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę drobno kroimy i smażymy na oleju roślinnym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dodajemy przyprawy i chwilę wszystko razem przesmażamy. Uważamy na przyprawy, by się nie przypaliły.
  3. Wsypujemy kaszę bulgur, sambę oelek, mieszamy i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut.
  4. Gdy kasza będzie miękka, dodajemy ciecierzycę, tahini i gotujemy jeszcze kilka minut.
  5. Przed podaniem dodajemy liście szpinaku, mieszamy i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  6. Podajemy z pieczywem.

zupa z kaszą bulgur