Ekspresowa zupa z za’atarem, kaszą bulgur i ciecierzycą
Przepis na tę zupę wpadł mi do głowy, gdy musiałam szybko coś ugotować. Zupa jest w orientalnym klimacie, odżywcza i niezwykle szybka w przygotowaniu. Gorąco zachęcam do wypróbowania!
ZUPA Z ZA’ATAREM – SKŁADNIKI:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 100 gramów kaszy bulgur
- 200 gramów ciecierzycy (około 1 puszka)
- 3 łyżki za’taru
- płaska łyżeczka suszonej kolendry
- 1.5 łyżki tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1.5 łyżki samby oelek lub harissy (ewentualnie mała papryczka chilli pocięta na malutkie kawałki)
- 200 gramów świeżego szpinaku
- 1 litr wody
- 3 łyżki oleju roślinnego
- sól morska i świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę drobno kroimy i smażymy na oleju roślinnym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodajemy przyprawy i chwilę wszystko razem przesmażamy. Uważamy na przyprawy, by się nie przypaliły.
- Wsypujemy kaszę bulgur, sambę oelek, mieszamy i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut.
- Gdy kasza będzie miękka, dodajemy ciecierzycę, tahini i gotujemy jeszcze kilka minut.
- Przed podaniem dodajemy liście szpinaku, mieszamy i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Podajemy z pieczywem.