Fasola z orientalną nutą – Qorma-e-Lubia
Fasola, jako danie jednogarnkowe, to zawsze dobra opcja na obiad. Moja dzisiejsza propozycja to połączenie białej i czerwonej fasoli. Można użyć tylko jednego jej rodzaju, namoczyć na noc w wodzie i ugotować. Zawsze też pozostają puszki, które ratują niejeden posiłek. Qorma-e-Lubia to danie z Afganistanu, bardzo proste, szybkie i smaczne. Składniki są łatwo dostępne, trzeba się tylko zaopatrzyć w przyprawy. Ich odpowiedni dobór oraz inne dodatki sprawiają, że fasola w sosie pomidorowym zmienia się w rozgrzewający, orientalny obiad. Świetnie smakuje posypana świeżą kolendrą, przegryzana płaskim chlebkiem i świeżymi warzywami. Można ją także podawać z ryżem basmati.
SKŁADNIKI:
- około 500 gramów ugotowanej fasoli czerwonej lub 2 puszki
- 200 gramów ugotowanej fasoli białej lub 1 puszka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki kurkumy
- 1 łyżka mięty w proszku
- 2 łyżki kuminu
- 2 łyżki kolendry
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku
- 3 łyżki koncentratu
- 1 puszka pomidorów
- kilka łyżek oleju do smażenia
- pół litra wody
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej.
- Kumin i resztę przypraw rozdrabniamy w moździerzu i wrzucamy do cebuli. Smażymy i uważamy, żeby przyprawy się nie przypaliły.
- Przeciskamy ząbki czosnku przez praskę, dodajemy do cebuli.
- Dodajemy koncentrat i chwilę przesmażany.
- Dodajemy fasolę i wlewamy wodę oraz pomidory.
- Gotujemy całość ok. 30-45 minut.
- Podajemy z ryżem basmati, z arabskimi chlebkami lub naan.