Fasola ze śliwkami na wigilijną kolację

Fasola ze śliwkami jest potrawą wigilijną bardzo prostą, ale smaczną i szybką do przygotowania. Danie pochodzi z Podkarpacia i nawiązuje do kulinarnej tradycji łączenia kasz, fasoli z suszonymi owocami. Fasola, dzięki swojemu kształtowi symbolizowała doskonałość i oznaczała dobrą wróżbę. Wigilia na Podkarpaciu była raczej skromną wieczerzą, nie podawano ryb, bo były za drogie. Tego dnia unikano także tłuszczów zwierzęcych. Na stole można było zaś znaleźć wszystkie produkty, z których słynęły tamtejsze pola, lasy i sady. 

fasola ze śliwkamiFASOLA ZE ŚLIWKAMI – SKŁADNIKI:

  • 400 gramów suchej fasoli Jaś
  • 200 gramów suszonych śliwek
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
  • kilka łyżek oleju roślinnego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Fasolę moczymy w wodzie dzień przed gotowaniem.
  2. Wodę odlewamy i gotujemy fasolę z odrobiną soli.
  3. Cebulę drobno kroimy i rumienimy na oleju. Dodajemy przyprawy i uważamy, by się nie przypaliły.
  4. Dodajemy ugotowaną fasolę oraz pokrojone suszone śliwki.
  5. Smażymy wszystko jeszcze przez chwilę, można dodać odrobinę wody z gotowania fasoli i dusić.
  6. Doprawiamy do smaku.