Figi na rozruch. Pomysły na dania z figami
Figa w polskim porzekadle istnieje od dawna, jednak na stołach gości dość rzadko. To owoc niewielki, słodki i przyjemnie chrzęszczący w zębach. Te fioletowe główki czosnku o lekko gruszkowatym kształcie możemy znaleźć w wigilijnych kompotach. Mogą jednak być wykorzystane na wiele innych sposobów.
Gdzie rosną? Uprawiono je już w starożytnym Egipcie i Mezopotamii. Co ciekawe, przez długi czas były ważnym składnikiem menu ludzi zamieszkujących basen Morza Śródziemnego. Ktoś kto dopuścił się czynu ścięcia drzewa figowego ryzykował własną głową! Obecnie kraje, które eksportują figi to głównie: Grecja, Turcja, Włochy czy Hiszpania.
Co dają nam figi?
Te nieduże owoce obniżają cholesterol, wpływają korzystnie na trawienie i regulują pracę układu krwionośnego. Są także bogate w potas, będą więc idealne dla osób cierpiących na nadciśnienie. Udowodniono, że spożywanie ich dobrze wpływa na funkcje wątroby.
Figi wybornie smakują nie tylko w ciastach, kompotach i deserach, ale doskonale przełamią wyrazisty smak wytrawnych potraw. Można je dodawać do sałatek, do kanapek, do pizzy. Świetnie smakują także z serami.
Kanapki z figami
-
2 figi
-
garść rukoli
-
8 suszonych pomidorów
-
mały ząbek czosnku
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
sól/pieprz
-
ulubiony chleb
Suszone pomidory miksujemy z oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastą smarujemy chleb , dodajemy rukolę i pokrojone figi.
Jaglanka z figami
-
ugotowana kasza jaglana
-
mleko, u mnie roślinne
-
pół awokado
-
4 łyżki kakao
-
cukier/syrop z agawy/syrop z daktyli
-
2 figi
-
1 banan
Na początek mus czekoladowy. Awokado miksujemy na gładką pastę z kakao i dosładzaczem. Kaszę mieszamy z mlekiem i dekorujemy owocami i czekoladowym musem.
Suszone owoce to pyszny sposób na przekąskę w ciągu dnia. Najlepsze są te ekologiczne i niesiarkowane 🙂
Świeże owoce pojawiają się w sklepach w sierpniu, warto je kupować i dostosować do swojego jadłospisu.