Gnocchi z sosem kurkowym – wegańskie, bezglutenowe i przepyszne

Gnocchi z sosem kurkowym to mój osobisty, kulinarny hit. Połączenie włoskiej klasyki i z polską, w trochę nowocześniejszym wydaniu. Kurki uwielbiają śmietanowe sosy, a wręcz przepadają za śmietanowymi z orzechów nerkowca. Sos z nerkowców jest bardzo treściwy, szybko gęstnieje i nadaje fantastycznej kremowej aksamitności. W połączeniu z kurkami i małymi kluskami wręcz uzależnia. Posypany świeżym majerankiem plasuje się w rankingu najlepszych obiadów września 🙂 

Do gnocchi wybieramy ziemniaki mączyste, sypkie z dużą ilością skrobi. Te ziemniaki, które po ugotowaniu są wilgotne nie nadają się do wyrobu klusek. Tradycyjnie gnocchi wyrabia się z mąką pszenną, im mniej tym lepiej, wówczas kluski są miękkie i delikatne.

GNOCCHCI Z SOSEM KURKOWYM – PORCJE NA 4-5 OSÓB:

Gnocchi:

  • 1, 5 kg ziemniaków
  • 150 gramów mąki ziemniaczanej (ilość zależy od gatunku ziemniaków)
  • 1 łyżka soli

Sos:

  • 200-250 gramów kurek
  • 1 duża cebula
  • 100 gramów orzechów nerkowca
  • 350 ml wody
  • sól i pieprz
  • świeże zioła np. majeranek, cząber i tymianek (opcjonalnie), można też posypać natką pietruszki

gnocchi z sosem kurkowym

PRZYGOTOWANIE:

Gnocchi:

  1. Ziemniaki myję i gotuję w mundurkach.
  2. Ugotowane, odcedzam i odparowuje.
  3. Obieram jeszcze gorące (pomaga trzymanie ziemniaka widelcem, by się nie poparzyć 🙂
  4. Ziemniaki rozdrabniam na puree tłuczkiem lub praską.
  5. Dodaję sól i taką ilość mąki, z której uformuję kluski. Ilość mąki zależy od ziemniaków, ile mają w sobie skrobi).
  6. Dzielę ciasto na 4 porcje, formuję z nich wałki. Dzielę nożem na niewielkie kluski.
  7. Każdą kluskę lekko formuję w dłoni i odciskam widelcem charakterystyczne wgłębienia.
  8. Do gotującej się wody wrzucam na sprawdzenie jedną kluskę, gdy się nie rozpada, to znak, że z ciastem wszystko w porządku.
  9. Gnocchi wrzucam po kilkanaście sztuk do wrzącej wody.
  10. Gdy wypłyną na wierzch są gotowe. Odławiam je łyżką cedzakową 🙂

gnocchi z sosem kurkowym

Sos kurkowy:

  1. Nerkowce zalewam 300 ml wody i odstawiam na jakiś czas.
  2. Odlewam wodę, dodaję nową (350 ml) i miksuję. W śmietanie nie powinno być żadnych grudek.
  3. Cebulę kroję w kostkę. Podsmażam na patelni na złoto.
  4. Kurki (wcześniej oczyszczone) kroję, mniejsze zostawiam w całości. Wrzucam do cebuli i staram się jak najmniej mieszać.
  5. Smażę je kilka minut.
  6. Dodaję śmietanę z nerkowców. Mieszam. Doprawiam do smaku.
  7. Gotuję kilka minut, jeżeli sos jest za gęsty dodaję wody.
  8. Podaję z gnocchi i świeżymi ziołami (świeży majeranek) lub z natką pietruszki.