Gnocchi z sosem kurkowym – wegańskie, bezglutenowe i przepyszne
Gnocchi z sosem kurkowym to mój osobisty, kulinarny hit. Połączenie włoskiej klasyki i z polską, w trochę nowocześniejszym wydaniu. Kurki uwielbiają śmietanowe sosy, a wręcz przepadają za śmietanowymi z orzechów nerkowca. Sos z nerkowców jest bardzo treściwy, szybko gęstnieje i nadaje fantastycznej kremowej aksamitności. W połączeniu z kurkami i małymi kluskami wręcz uzależnia. Posypany świeżym majerankiem plasuje się w rankingu najlepszych obiadów września 🙂
Do gnocchi wybieramy ziemniaki mączyste, sypkie z dużą ilością skrobi. Te ziemniaki, które po ugotowaniu są wilgotne nie nadają się do wyrobu klusek. Tradycyjnie gnocchi wyrabia się z mąką pszenną, im mniej tym lepiej, wówczas kluski są miękkie i delikatne.
GNOCCHCI Z SOSEM KURKOWYM – PORCJE NA 4-5 OSÓB:
Gnocchi:
- 1, 5 kg ziemniaków
- 150 gramów mąki ziemniaczanej (ilość zależy od gatunku ziemniaków)
- 1 łyżka soli
Sos:
- 200-250 gramów kurek
- 1 duża cebula
- 100 gramów orzechów nerkowca
- 350 ml wody
- sól i pieprz
- świeże zioła np. majeranek, cząber i tymianek (opcjonalnie), można też posypać natką pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Gnocchi:
- Ziemniaki myję i gotuję w mundurkach.
- Ugotowane, odcedzam i odparowuje.
- Obieram jeszcze gorące (pomaga trzymanie ziemniaka widelcem, by się nie poparzyć 🙂
- Ziemniaki rozdrabniam na puree tłuczkiem lub praską.
- Dodaję sól i taką ilość mąki, z której uformuję kluski. Ilość mąki zależy od ziemniaków, ile mają w sobie skrobi).
- Dzielę ciasto na 4 porcje, formuję z nich wałki. Dzielę nożem na niewielkie kluski.
- Każdą kluskę lekko formuję w dłoni i odciskam widelcem charakterystyczne wgłębienia.
- Do gotującej się wody wrzucam na sprawdzenie jedną kluskę, gdy się nie rozpada, to znak, że z ciastem wszystko w porządku.
- Gnocchi wrzucam po kilkanaście sztuk do wrzącej wody.
- Gdy wypłyną na wierzch są gotowe. Odławiam je łyżką cedzakową 🙂
Sos kurkowy:
- Nerkowce zalewam 300 ml wody i odstawiam na jakiś czas.
- Odlewam wodę, dodaję nową (350 ml) i miksuję. W śmietanie nie powinno być żadnych grudek.
- Cebulę kroję w kostkę. Podsmażam na patelni na złoto.
- Kurki (wcześniej oczyszczone) kroję, mniejsze zostawiam w całości. Wrzucam do cebuli i staram się jak najmniej mieszać.
- Smażę je kilka minut.
- Dodaję śmietanę z nerkowców. Mieszam. Doprawiam do smaku.
- Gotuję kilka minut, jeżeli sos jest za gęsty dodaję wody.
- Podaję z gnocchi i świeżymi ziołami (świeży majeranek) lub z natką pietruszki.