Granita truskawkowo-miętowa! Mroźny deser na upalne dni

Na nadchodzące upalne dni granita truskawkowa będzie jak znalazł! Przygotowuje się ją w trymiga, no i jest niskokaloryczna i słodka. Granita pochodzi z Włoch i jest deserem na bazie kawy lub soków owocowych. Można eksperymentować i dodawać różne owoce i syropy. Truskawki ze świeżą miętą oraz cytryną wydają mi się  idealnym, letnim połączeniem.

granita truskawkowo-miętowa

GRANITA TRUSKAWKOWO-MIĘTOWA – SKŁADNIKI:

  • 600 gramów słodkich truskawek
  • 10 dużych liści świeżej mięty
  • 100 gramów ksylitolu lub innego słodkiego dodatku (można dodać 80 gramów i też będzie dobre)
  • sok z jednej cytryny
  • 400 mililitrów chłodnej wody.

granita truskawkowo-miętowa

PRZYGOTOWANIE:

  1. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek.
  2. Blendujemy je z ksylitolem.
  3. Pod koniec blendowania dodajemy świeże listki mięty oraz sok z cytryny.
  4. Dodajemy wodę i mieszamy.
  5. Truskawkowo-miętowy mus wylewamy do dość płaskiego naczynia.
  6. Wkładamy do zamrażalnika. Po ok. godzinie mieszamy wszystko widelcem.
  7. Po następnej godzinie powtarzamy czynność.
  8. Granita powinna przypominać pokruszony lód.
  9. Mrozimy wszystko jeszcze około następnej godziny i podajemy.

Smacznego!

Moje inne truskawkowe przepisy:

Knedle z truskawkami i Moby Dick

Crumble z truskawkami i rabarbarem. Deser na letnie popołudnia

Spring rolls z truskawkami, świeżym majerankiem i sosem orzechowym