Granita truskawkowo-miętowa! Mroźny deser na upalne dni
Na nadchodzące upalne dni granita truskawkowa będzie jak znalazł! Przygotowuje się ją w trymiga, no i jest niskokaloryczna i słodka. Granita pochodzi z Włoch i jest deserem na bazie kawy lub soków owocowych. Można eksperymentować i dodawać różne owoce i syropy. Truskawki ze świeżą miętą oraz cytryną wydają mi się idealnym, letnim połączeniem.
GRANITA TRUSKAWKOWO-MIĘTOWA – SKŁADNIKI:
- 600 gramów słodkich truskawek
- 10 dużych liści świeżej mięty
- 100 gramów ksylitolu lub innego słodkiego dodatku (można dodać 80 gramów i też będzie dobre)
- sok z jednej cytryny
- 400 mililitrów chłodnej wody.
PRZYGOTOWANIE:
- Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek.
- Blendujemy je z ksylitolem.
- Pod koniec blendowania dodajemy świeże listki mięty oraz sok z cytryny.
- Dodajemy wodę i mieszamy.
- Truskawkowo-miętowy mus wylewamy do dość płaskiego naczynia.
- Wkładamy do zamrażalnika. Po ok. godzinie mieszamy wszystko widelcem.
- Po następnej godzinie powtarzamy czynność.
- Granita powinna przypominać pokruszony lód.
- Mrozimy wszystko jeszcze około następnej godziny i podajemy.
Smacznego!
Moje inne truskawkowe przepisy:
Crumble z truskawkami i rabarbarem. Deser na letnie popołudnia
Spring rolls z truskawkami, świeżym majerankiem i sosem orzechowym