Hummus z kalafiora
Hummus z kalafiora z prawdziwym hummusem ma wspólne jedynie dodatki. Nie ukrywam, że uwielbiam klasyczny hummus i często dodaję do niego inne warzyw i eksperymentuje ze smakami. Hummus z kalafiora, przewrotnie tak nazwany, bo w końcu jest pastą, ma tahini i świetnie pasuje do pszennych pit 😉 Lekko słodkich i orzechowych nut nadaje kalafiorowej paście pieczenie warzywa. Ta pasta to coś dla wielbicieli kalafiora i hummusu 🙂
HUMMUS Z KALAFIORA – SKŁADNIKI:
- 500 gramów kalafiora (jedna, nieduża sztuka) + 2 łyżki oliwy z oliwek
- 20 ml oliwy
- 2 łyżki tahini
- sok z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka kuminu
- sól/pieprz
- dodatkowo natka pietruszki lub kolendra, owoce granatu
PRZYGOTOWANIE:
- Kalafior myję, dzielę na różyczki. Polewam oliwą i piekę w 180 stopniach aż zmięknie i się przyrumieni.
- Ostudzony i upieczony kalafior przekładam do miksera i miksuję na pastę z resztą składników.
- Podaję z pszennymi chlebkami, z kolendrą i pestkami granatu.
Inne pasty na blogu: