Hummus z kalafiora

Hummus z kalafiora z prawdziwym hummusem ma wspólne jedynie dodatki. Nie ukrywam, że uwielbiam klasyczny hummus i często dodaję do niego inne warzyw i eksperymentuje ze smakami. Hummus z kalafiora, przewrotnie tak nazwany, bo w końcu jest pastą, ma tahini i świetnie pasuje do pszennych pit 😉 Lekko słodkich i orzechowych nut nadaje kalafiorowej paście pieczenie warzywa. Ta pasta to coś dla wielbicieli kalafiora i hummusu 🙂

hummus z kalafiora

HUMMUS Z KALAFIORA – SKŁADNIKI:

  • 500 gramów kalafiora (jedna, nieduża sztuka) + 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 ml oliwy
  • 2 łyżki tahini
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • sól/pieprz
  • dodatkowo natka pietruszki lub kolendra, owoce granatu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kalafior myję, dzielę na różyczki. Polewam oliwą i piekę w 180 stopniach aż zmięknie i się przyrumieni.
  2. Ostudzony i upieczony kalafior przekładam do miksera i miksuję na pastę z resztą składników.
  3. Podaję z pszennymi chlebkami, z kolendrą i pestkami granatu.

Inne pasty na blogu:

Mezze party – orientalne przekąski na imprezę

Fasole batuta – rumuńska pasta z fasoli

Prosta pasta z awokado i ciecierzycą

Harissa – ognista pasta do zup, kanapek i sałatek

Pasta z bobu ze słonecznikiem na pyszne, letnie śniadanie

Baba ghanoush. Pasta z pieczonego bakłażana

Muhammara – pasta z pieczonej papryki