Kanapki z awokado, marynowaną marchewką i czarnym sezamem
Kanapki z awokado i przepyszną, marynowaną marchewką to śniadanie mistrzów. Marchewka w intensywnym, słono kwaśnym sosie pasuje do maślanego, neutralnego awokado. Całość podkreśla sok z cytryny i chrupiący sezam. Śniadanie idealne.
KANAPKI Z AWOKADO, MARYNOWANĄ MARCHEWKĄ – SKŁADNIKI:
- 1 awokado
- kilka plastrów marynowanej marchewki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki czarnego sezamu
- mały ogórek
- ulubione pieczywo
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
- Pieczywo smarujemy oliwą, opiekamy, by było chrupkie.
- Awokado kroimy na plastry, kładziemy na pieczywo. Skrapiamy sokiem z cytryny.
- Marynowane plastry marchewki kładziemy na kanapkę.
- Dokładamy ogórek, cieniutko pokrojony w paski
- Posypujemy całość czarnym sezamem.
Marynowane marchewki świetnie sprawdzą się także w sałatkach czy w sushi. Same także smakują bardzo dobrze.
Marynowane marchewki
- 3 marchewki
- 15 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy, syropu klonowego lub innego słodkiego dodatku
- 3 arkusze nori
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Obieraczką kroimy marchewkę na plastry.
- Do miski, w której będzie się marynować marchewka, wlewamy sos sojowy i resztę składników. Mieszamy,
- Dodajemy pokruszone arkusze alg nori.
- Przykrywamy naczynie, marynujemy co najmniej jedną dobę.
Inne kanapki na blogu: