Kanapki z awokado, marynowaną marchewką i czarnym sezamem

Kanapki z awokado i przepyszną, marynowaną marchewką to śniadanie mistrzów. Marchewka w intensywnym, słono kwaśnym sosie pasuje do maślanego, neutralnego awokado. Całość podkreśla sok z cytryny i chrupiący sezam. Śniadanie idealne. 

 kanapki z awokado

KANAPKI Z AWOKADO, MARYNOWANĄ MARCHEWKĄ – SKŁADNIKI:

  • 1 awokado
  • kilka plastrów marynowanej marchewki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • mały ogórek
  • ulubione pieczywo
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pieczywo smarujemy oliwą, opiekamy, by było chrupkie.
  2. Awokado kroimy na plastry, kładziemy na pieczywo. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  3. Marynowane plastry marchewki kładziemy na kanapkę.
  4. Dokładamy ogórek, cieniutko pokrojony w paski
  5. Posypujemy całość czarnym sezamem.

Marynowane marchewki świetnie sprawdzą się także w sałatkach czy w sushi. Same także smakują bardzo dobrze.

kanapka z awokado

Marynowane marchewki

  • 3 marchewki
  • 15 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy, syropu klonowego lub innego słodkiego dodatku
  • 3 arkusze nori
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Obieraczką kroimy marchewkę na plastry.
  2. Do miski, w której będzie się marynować marchewka, wlewamy sos sojowy i resztę składników. Mieszamy,
  3. Dodajemy pokruszone arkusze alg nori.
  4. Przykrywamy naczynie, marynujemy co najmniej jedną dobę.

kanapki z awokado

Inne kanapki na blogu:

Kanapka z boczniakami i jarmużem na gorąco