Kawior z bakłażana z Kaukazu

Kawior z bakłażana (икра баклажана) to warzywna pasta, która jest popularna w Rosji, Gruzji czy Armenii oraz innych, byłych republikach ZSRR. W Rosji kawior z bakłażana pojawił się w XVII wieku i na stałe zadomowił się w spiżarniach wekowany w słoikach i na sklepowych półkach w puszkach. Bakłażanowy kawior to kultowe, radzieckie danie. Warzywna przystawka świetnie pasuje do pieczywa, na ciepło i na zimno. Nic więc dziwnego, że polubiono ją także w ościennych krajach. Dziś podaję kawior z bakłażana w gruzińskim stylu. Ma wspaniały dymny aromat a dzięki kolendrze i innym charakterystycznym dla regionu przypraw, staje się bliższy kuchni Kaukazu.  

kawior z bakłażana

KAWIOR Z BAKŁAŻANA  –  SKŁADNIKI:

  • 2 bakłażany – około 500 – 600 gramów
  • 1 czerwona papryka
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka kolendry lub 1 łyżeczka  suszonej
  • 1 łyżeczka chmeli- suneli( lub po malutkiej szczypcie kolendry, bazylii, kopru włoskiego, majeranku, ostrej papryki)
  • pół łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bakłażany nakłuwam w kilku miejscach  Wraz z papryka opalamy nad kuchenką, tak długo aż warzywa będą miękkie a ich skóra wyraźnie będzie opalona.
  2. Opalone warzywa najlepiej włożyć do miski i szczelnie owinąć kawałkiem folii. Po kilkunastu minutach skórka będzie z nich odchodzić bez problemu.
  3. Paprykę kroimy na niedużą kostkę. Bakłażan najlepiej rozetrzeć widelcem.
  4. Cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno. Dorzucamy do warzyw.
  5. Przyprawy rozcieramy w moździerzu razem z solą. Dodajemy do reszty,
  6. Zioła szatkujemy i również dodajemy do warzyw.
  7. Jeszcze tylko olej i smakujemy, czy wszystko jest dobrze doprawione.
  8. Chłodzimy około 2 godzin, podajemy z pieczywem.