Kirkażi – sałatka z fasolą i orzechami
Fasola w kuchni Kaukazu to częsty gość. Można ją zjeść w zupach, gulaszach, pastach oraz w sałatkach. Dziś serwuję kirkażi, gruzińską, przepyszną sałatkę, pełną zieleniny, przypraw i aromatów. Przygotowuje się ją bardzo szybko. Można użyć fasoli suszonej, noc przed przygotowaniem namoczyć ją a później ugotować.
KIRKAŻI – SAŁATKA Z FASOLI I ORZECHÓW:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 czerwona cebula średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 100 gramów orzechów włoskich
- pół szklanki wody
- pół pęczka koperku
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka kolendry
Przyprawy:
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- pół łyżeczki kozieradki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki, ja dodałam wędzoną paprykę
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól kamienna i świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę kroimy na drobną kostkę.
- Przyprawy rozcieramy w moździerzu.
- Orzechy miksujemy w wodą, octem, sokiem z cytryny, czosnkiem i z przyprawami na gładki sos.
- Fasolę dokładnie płuczemy i odcedzamy z zalewy.
- Dodajemy orzechowy sos i cebulę.
- Wszystko mieszamy.
- Posypujemy poszatkowanymi ziołami.
- Podajemy z pieczywem.
Przepis (z niewielkimi zmianami) pochodzi z bloga Obliczagruzji.monomit.pl 🙂