Konfitura z czerwonej cebuli. Cebulowy chutney

Konfitura z czerwonej cebuli jako dodatek do wszystkiego. Świetna do obiadów, do grzanek, do dań z grilla czy pieczonych warzyw. Świetnie pasuje jako smarowidło i element wszelakich kanapek. Ja już mam pomysł jak ją wykorzystać!

konfitura z czerwonej cebulikonfitura z czerwonej cebuli

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI – SKŁADNIKI:

  • 500 gramów czerwonej cebuli
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 25 ml octu winnego
  • 50 gramów cukru brązowego
  • małą gwiazdka anyżu (trzeba uważać, żeby anyż nie zdominował smaku)
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • woda, około 300 ml
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny

konfitura z czerwonej cebuli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę kroimy w piórka bardzo cienko.
  2. W większym garnku z grubszym dnem rozgrzewamy olej.
  3. Wrzucamy cebulę i krótko smażymy.
  4. Dodajemy cukier.
  5. Dokładnie smażymy i uważamy, by nie przypalić całości.
  6. Wlewamy ocet balsamiczny oraz ocet winny. Mała gwiazdka anyżu.
  7. Mieszamy i dusimy do momentu aż cebula straci swoją chrupkość.
  8. Jeżeli płyn w konfiturze zbyt szybko wyparuje, dolewamy troszkę wody.
  9. Konfitura jest gotowa, gdy jest miękka i rozpada się.
  10. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  11. Dodajemy świeży tymianek.
  12. Gorącą konfiturę można oczywiście wekować w czystych słoiczkach.

konfitura z czerwonej cebuli

konfitura z czerwonej cebuli