Konfitura z czerwonej cebuli. Cebulowy chutney
Konfitura z czerwonej cebuli jako dodatek do wszystkiego. Świetna do obiadów, do grzanek, do dań z grilla czy pieczonych warzyw. Świetnie pasuje jako smarowidło i element wszelakich kanapek. Ja już mam pomysł jak ją wykorzystać!
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI – SKŁADNIKI:
- 500 gramów czerwonej cebuli
- 50 ml octu balsamicznego
- 25 ml octu winnego
- 50 gramów cukru brązowego
- małą gwiazdka anyżu (trzeba uważać, żeby anyż nie zdominował smaku)
- kilka gałązek tymianku
- 2 łyżki oleju
- woda, około 300 ml
- sól i pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę kroimy w piórka bardzo cienko.
- W większym garnku z grubszym dnem rozgrzewamy olej.
- Wrzucamy cebulę i krótko smażymy.
- Dodajemy cukier.
- Dokładnie smażymy i uważamy, by nie przypalić całości.
- Wlewamy ocet balsamiczny oraz ocet winny. Mała gwiazdka anyżu.
- Mieszamy i dusimy do momentu aż cebula straci swoją chrupkość.
- Jeżeli płyn w konfiturze zbyt szybko wyparuje, dolewamy troszkę wody.
- Konfitura jest gotowa, gdy jest miękka i rozpada się.
- Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Dodajemy świeży tymianek.
- Gorącą konfiturę można oczywiście wekować w czystych słoiczkach.