Kotleciki z bobu i miętą-zdrowy obiad na lato

Kotleciki z bobu z garścią świeżych ziół to pyszna propozycja na letnie, lekkie danie. Zdrowe, sycące i po prostu pyszne.

Bób to zdrowa, sezonowa roślina strączkowa. Ma dużo białka, kwasu foliowego i jest świetna dla osób będących na dietach redukcyjnych.

Kotleciki z bobem i miętą

SKŁADNIKI NA OKOŁO 14 KOTLECIKÓW:

  • 1 kg bobu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki słonecznika
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • sok z połówki cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki czarnuszki
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżego tymianku
  • garść świeżej bazylii
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • sól/pieprz

Kotlety z bobu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ugotowany na miękko bób pozbawiamy skórek.
  2. Bób miksujemy na masę z cebulą, czosnkiem, czarnuszką i siemieniem lnianym. Pod sam koniec dodajemy słonecznik.Dobrze jeżeli jakieś części słonecznika będą widoczne i nie zmielone na totalną miazgę.
  3. Do powstałej masy dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz świeże zioła. Mieszamy.
  4. Doprawiamy do smaku. Próbujemy czy smak jest w sam raz 🙂
  5. Z masy formujemy około czternastu kulek, które nieco spłaszczamy na kotleciki.
  6. Kotleciki wykładamy na papier do pieczenia.
  7. Pieczemy około 30-35 minut w termoobiegu. W trakcie możemy doglądać i w razie potrzeby przerzucić kotleciki na drugą stronę.
  8. Podajemy z dowolną kaszą, młodymi ziemniakami i sezonową surówką.

Bób i mięta

Smacznego!

Bąk na bazyliowym kwiatku