Kotleciki z bobu i miętą-zdrowy obiad na lato
Kotleciki z bobu z garścią świeżych ziół to pyszna propozycja na letnie, lekkie danie. Zdrowe, sycące i po prostu pyszne.
Bób to zdrowa, sezonowa roślina strączkowa. Ma dużo białka, kwasu foliowego i jest świetna dla osób będących na dietach redukcyjnych.
SKŁADNIKI NA OKOŁO 14 KOTLECIKÓW:
- 1 kg bobu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki słonecznika
- 4 łyżki siemienia lnianego
- sok z połówki cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki czarnuszki
- garść świeżej mięty
- garść świeżego tymianku
- garść świeżej bazylii
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- sól/pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Ugotowany na miękko bób pozbawiamy skórek.
- Bób miksujemy na masę z cebulą, czosnkiem, czarnuszką i siemieniem lnianym. Pod sam koniec dodajemy słonecznik.Dobrze jeżeli jakieś części słonecznika będą widoczne i nie zmielone na totalną miazgę.
- Do powstałej masy dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz świeże zioła. Mieszamy.
- Doprawiamy do smaku. Próbujemy czy smak jest w sam raz 🙂
- Z masy formujemy około czternastu kulek, które nieco spłaszczamy na kotleciki.
- Kotleciki wykładamy na papier do pieczenia.
- Pieczemy około 30-35 minut w termoobiegu. W trakcie możemy doglądać i w razie potrzeby przerzucić kotleciki na drugą stronę.
- Podajemy z dowolną kaszą, młodymi ziemniakami i sezonową surówką.
Smacznego!