Kulebiak staropolski z kapustą i grzybami
Kulebiak to rodzaj pieczonego pieroga, zazwyczaj przygotowany z kruchego lub drożdżowego ciasta. Kulebiaki można spotkać w kuchni rosyjskiej, ale jest to potrawa znana także w południowej części Polski. Kulebiak z kapustą jest potrawą wigilijną, idealną do barszczu.
KULEBIAK STAROPOLSKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI – SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 40 gramów świeżych drożdży
- 300 gramów mąki pszennej
- 1 szklanka mleka plus 1 łyżka
- 50 ml oleju roślinnego
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- łyżka cukru
Farsz:
- 300-350 gramów kapusty kiszonej
- 150 gramów grzybów leśnych
- 1 dużą cebula
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 kulki jałowca
- 1 łyżeczka kminku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Grzyby (jeżeli używam suszonych) zalewam gorącą wodą
- Drożdże rozpuszczam razem z łyżką mleka oraz łyżką cukru. Zakrywam ściereczką i czekam aż zaczyn urośnie około 20 minut. Odstawiam w ciepłe miejsce.
- Do zaczynu wsypuję mąkę, wlewam mleko, olej oraz po szczypcie soli i gałki muszkatołowej.
- Wyrabiam ciasto co najmniej 10 minut, tak by je napowietrzyć. Powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Wkładam do miski, zakrywam ściereczką i znów odstawiam w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Cebulę kroję dość drobno. Przesmażam na gorącym oleju. Dodaję liście laurowe, jałowiec oraz ziele angielskie.
- Grzyby odsączam (wodę po nich zostawiam na później) i także kroję dość drobno. Wrzucam do zarumienionej cebuli.
- Kapustę kiszoną odsączam z nadmiaru wody, szatkuję. Dorzucam do grzybów i cebuli.
- Wodą, która pozostała po grzybach zalewam całość i duszę aż odparuję.
- Pod sam koniec dodaję kminek.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiam jeszcze raz przez chwilę. Rozwałkowuję na prostokąt (jeżeli chcemy duży kulebiak) lub na dwa mniejsze.
- Ostudzony farsz wykładam na prostokąty z ciasta, pozostawiając 4 cm odstęp z każdej strony. Zawijam jak rolady.
- Ze skrawków ciasta, jakie pozostały można wyciąć ozdoby i położyć na wierzch kulebiaków.
- Piekę około 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.