Kulebiak staropolski z kapustą i grzybami

Kulebiak to rodzaj pieczonego pieroga, zazwyczaj przygotowany z kruchego lub drożdżowego ciasta. Kulebiaki można spotkać w kuchni rosyjskiej, ale jest to potrawa znana także w południowej części Polski. Kulebiak z kapustą jest potrawą wigilijną, idealną do barszczu. 

kulebiak

KULEBIAK STAROPOLSKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI – SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 40 gramów świeżych drożdży
  • 300 gramów mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka plus 1 łyżka
  • 50 ml oleju roślinnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • łyżka cukru

Farsz:

  • 300-350 gramów kapusty kiszonej
  • 150 gramów grzybów leśnych
  • 1 dużą cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 kulki jałowca
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Grzyby (jeżeli używam suszonych) zalewam gorącą wodą
  2. Drożdże rozpuszczam razem z łyżką mleka oraz łyżką cukru. Zakrywam ściereczką i czekam aż zaczyn urośnie około 20 minut. Odstawiam w ciepłe miejsce.
  3. Do zaczynu wsypuję mąkę, wlewam mleko, olej oraz po szczypcie soli i gałki muszkatołowej.
  4. Wyrabiam ciasto co najmniej 10 minut, tak by je napowietrzyć. Powinno być elastyczne i  odchodzić od ręki. Wkładam do miski, zakrywam ściereczką i znów odstawiam w ciepłe miejsce na około godzinę.
  5. Cebulę kroję dość drobno. Przesmażam na gorącym oleju. Dodaję liście laurowe, jałowiec oraz ziele angielskie.
  6. Grzyby odsączam (wodę po nich zostawiam na później) i także kroję dość drobno. Wrzucam do zarumienionej cebuli.
  7. Kapustę kiszoną odsączam z nadmiaru wody, szatkuję. Dorzucam do grzybów i cebuli.
  8. Wodą, która pozostała po grzybach zalewam całość i duszę aż odparuję.
  9. Pod sam koniec dodaję kminek.
  10. Wyrośnięte ciasto wyrabiam jeszcze raz przez chwilę. Rozwałkowuję na prostokąt (jeżeli chcemy duży kulebiak) lub na dwa mniejsze.
  11. Ostudzony farsz wykładam na prostokąty z ciasta, pozostawiając 4 cm odstęp z każdej strony. Zawijam jak rolady.
  12. Ze skrawków ciasta, jakie pozostały można wyciąć ozdoby i położyć na wierzch kulebiaków.
  13. Piekę około 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

kulebiak