Leczo z kurkami i soczewicą
Leczo, danie kuchni węgierskiej, na dobre rozpanoszyło się na polskich stołach. Zazwyczaj kaloryczne, z dużą ilością mięsa i kiełbasy. Dziś zamiast tłustego i zawiesistego leczo, mam propozycję lekkiego i warzywnego dania. Kurki z powodzeniem zastępują pieczarki, zaś soczewica zagęszcza danie i sprawia, że leczo staje się pełnowartościowym posiłkiem. Przygotowuje się je bardzo szybko, w jednym garnku, z dostępnych obecnie warzyw. Nic prostszego!
LECZO Z KURKAMI I SOCZEWICĄ:
- papryka czerwona, zielona i żółta – 1, 5 kg (u mnie tylko czerwona)
- pomidory 1 kg
- 2 cukinie
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 300 gramów kurek
- 150 gramów soczewicy
- 8 łyżek papryki słodkiej w proszku
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- kilka łyżek koncentratu pomidorowego/passaty
- sól i pieprz
- kilka łyżek oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę kroimy dowolnie. Smażymy w sporym garnku na oleju.
- Do cebuli dodajemy paprykę słodką i ostrą.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę pokrojoną w dowolny kształt.
- Dusimy kilka minut. Dolewamy wodę, około 300 ml.
- Sparzone pomidory obieramy ze skórki. Dodajemy do papryki.
- Przeciśnięty przez praskę czosnek także wędruje do garnka.
- Czyste i posiekane kurki dodajemy do reszty warzyw.
- Wsypujemy soczewicę.
- Gdy papryka będzie już miękka, dodajemy cukinię. Chodzi o to, by nie rozpadła się całkowicie.
- Na koniec czas na kilka łyżek koncentratu.
- Doprawiamy solą i pieprzem.