Makaron z sosem cytrynowym
Makaron z sosem cytrynowym to danie szybkie, idealne na przedwiosenną aurę. Danie tak proste, że na długo o nim – jak również o zdjęciu -zapomniałam. Cały rok czekało, by wnieść trochę słońca do zakurzonego nieco już bloga.
Makaron z sosem cytrynowym – składniki:
- 4 łyżki soku z cytryny + łyżeczka skórki z otartej cytryny
- 300 ml roślinnej śmietanki
- 100 ml wody po gotowaniu makaronu
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- garść świeżej bazylii
- 200 gramów makaronu
PRZYGOTOWANIE:
- Szalotkę kroję w drobną kostkę.
- Rozgrzewam oliwę i chwilę smażę szalotkę. Powinna się lekko zarumienić.
- Dorzucam pokrojony na plasterki czosnek. Uważam na to by się nie spalił.
- Dodaję do wszystkiego roślinną śmietanę.
- Następnie płatki drożdżowe. Gotuję jeszcze z 2 minuty.
- Wszystko miksuję, dodaję skórkę i sok z cytryny a także wodę po gotowaniu makaronu.
- Doprawiam do smaku solą i pieprzem, mieszam z ugotowanym makaronem.
- Mieszam z makaronem i podaję z bazylią .