Manakish – chlebek z za’atarem
Manakish lub manaqish, manaeesh to drożdżowy placek z za’atarem, popularny w krajach Lewantu, szczególnie w Syrii, Palestynie czy Libanie. Manakish można kupić w piekarniach, jadany jest na śniadanie lub jako dodatek do meze. Świetnie smakuje z hummusem i innymi pastami, najlepiej jeszcze ciepły i pachnący cudownymi przyprawami.
MANAKISH – CHLEBKI Z ZA’ATAREM:
Na zaczyn:
- 7 gramów suchych drożdży lub 25 gramów świezych
- 1 płaska łyżka cukru
- 600 ml ciepłej wody
- 700 gramów mąki
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
Do posmarowania chlebków:
- 12 łyżek za’ataru ( z tego przepisu)
- 150 ml oliwy
PRZYGOTOWANIE:
- W dużej misce mieszam suszone drożdże, cukier i całą wodę.
- Miskę przykrywam ściereczką na około 10 minut.
- Po tym czasie do miski dosypuję 1/3 mąki, sól i oliwę.
- Delikatnymi ruchami wyrabiam ciasto dosypując mąkę.
- Ciasto powinno być zbite, odchodzić od ręki, ale nie być za bardzo twarde.
- Przykrywam ciasto i zostawiam na 40 minut.
- Po tym czasie jeszcze raz chwilę wyrabiam i zostawiam na 20 minut do wyrośnięcia.
- Za’atar mieszam z oliwą.
- Stół/stolnicę podsypuję mąką. Ciasto wyjmuję z miski i dzielę na około 10- 12 części.
- Każdą z części kształtuję w kulkę i rozwałkowuję na placek.
- Na każdym placku robię opuszkami palców niewielkie wgłębienia, następne smaruje za’atarem z oliwą.
- Piekę chlebki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 8 -10 minut.